Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 02. 2021. 11:32 8

Frilenseri: Deset godina državi treba da dajemo polovinu prihoda

Život u reprogramu 10 godina podrazumeva da radnik na internetu državi mesečno daje 47 odsto svog prihoda i da ne sme da se dovede u sledeću situaciju: da izgubi posao, da zbog porođaja, bolesti i drugih nepredviđenih životnih okolnosti ima neredovna primanja, da ne sme da zakasni sa plaćanjem jedne rate, ističu u Udruženju radnika na internetu. Uz to, frileser prihvatanjem reprograma, kako se navodi, gubi pravo na kredit i pravo na subvencije države dok traje reprogram.

Udruženje radnika na internetu nedavno je okončalo pregovore sa državom – neuspešno, jer predstavnici udruženja nisu prihvatili ponudu koju su su dobili od Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije.

I Ministarstvo i Poreska uprava su, potom, objavili uslove reprograma na svojim sajtovima i pozvali frilensere da se prijave.

Dok ministar finansija, Siniša Mali, tvrdi da se sve više frilensera javlja za reprogram i da porezi ne mogu da se otpisuju, u Udruženju radnika na internetu iznose podatke o sprovedenim anketama po kojima tek 1,2 odsto frilensera planira da se prijavi za plaćanje poreza i doprinosa za pethodnih pet godina i tekuću tokom narednih deset godina.

Država je, podsetimo, frilenserima ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje na rate do najviše 120 meseci. Svi postupci oko naplate poreza bili bi obustavljeni do kraja aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana. Budući status frilensera odredio bi se budućim zakonom o fleksibilnim oblicima rada. Takođe, frilenserima bi bilo priznato 43 odsto norminranih troškova (toliko se oduzima od prihoda, a na ostatak se obračunavaju porezi i doprinosi).

- Ova ponuda je u potpunosti neprihvatljiva jer ne rešava trenutne probleme radnika na internetu i produžava reprogram sa zakonskih 60 rata (5 godina) na 120 rata (10 godina) - navode u Udruženju radnika na internetu.

Tekući obračun poreza i doprinosa koji bi se plaćao od maja 2021. godine važio bi, kako isti sve do donošenja Zakona o fleksibilnim oblicima rada početkom 2022. godine, kojim će se regulisati prava i obaveze radnika na internetu.

- Kako će taj zakon urediti poslovanje radnika na internetu još uvek je nepoznanica, pa iznos buduće obaveze i opterećenja na prihod neće biti poznat u trenutku prihvatanja reprograma. Takođe postoji naznaka da u novom poreskom rešenju neće biti priznati normirani troškovi, već samo neoporeziv deo od 18.300 dinara, što efektivno može da poveća ukupno poresko opterećenje u budućnosti - ukazuju u Udruženju radnika na internetu.

 

Ovi frilenseri izračunali su procenat mesečnog opterećenja u narednih 10 godina, koji obuhvata mesečni procentualni iznos rate za dug i mesečni procentualni iznos poreza i doprinosa prema trenutnom zakonskom rešenju.

Kako navode, prema sadašnjem zakonskom rešenju, uz priznatih 43 odsto normiranih troškova, na 57 odsto priliva plaćaće se 55,8 odsto poreza i doprinosa.

To znači da bi efektivno opterećenje bilo 31,8 odsto od 100 odsto ukupnog priliva. Ili, pojednostavljeno – na svakih zarađenih 100 evra, 31,8 evra se plaća za poreze i doprinose.

 

Uz tekuće namete, frilenseri koji prihvate državni reprogram plaćali bi i rate na ime dostadašnjeg duga.

Tu je računica, prema Udruženju radnika na internetu, ovakva: Ako je osoba zarađivala u proseku 1.000 evra mesečno u proteklih pet godina, mesečna rata će joj, tokom deset godina, biti 19.083 dinara, što je 159 evra.

- Ako bi primanja ostala identična u narednih 10 godina kao što su bila u prošlosti, rata bi iznosila 15,9 odsto mesečnog priliva. Ovo je pogotovo problem ljudima koji su primali veće plate  u prošlosti - navode u Udruženju radnika na internetu i dodaju da se, na ovu mesečnu ratu duga dodaje iznos poreza i doprinosa na tekući priliv.

- Mesečno opterećenje bi činilo 47 odsto od priliva, ukoliko je reč o reprogramu od 10 godina - zaključuju u Udruženju radnika na internetu.

Anketa o reprogramu

Udruženje radnika na internetu je na svojoj internet stranici i u grupi na Fejsbuku objavilo anketu i pozvalo sve radnike na internetu da se izjasne o predlogu Vlade Srbije za regulisanje obaveza fizičkih lica po osnovu poreza i doprinosa na prihode iz inostranstva. Isto pitanje postavili su i svojim članovima.

Na pitanje: Da li prihvatate predlog Vlade, odgovorilo je, kako navode 2.927 ljudi na Fejsbuku, od kojih je samo 35 odgovorilo potvrdno. Anketu za članove popunilo je 617 ljudi, od kojih je, kako ističu – za predlog Vlade njih četvoro.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati