Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

25. 04. 2024. 09:10 1

Telekom tužio Poresku zbog 100, a Ministarstvo odbrane zbog 75 evra?!

Najveći telekomunikacioni operater Telekom Srbija očigledno temeljno štiti svoje poslovanje i dužnike od kojih je nemoguće naplatiti potraživanja šalje na sud. Samo u aprilu, prema evidenciji u koju je Forbes Srbija imao uvid, više od 50 tužbi našlo se pred sudovima, mahom protiv fizičkih lica, a kao osnov spora se navodi dug.

Međutim, krajem marta pred sudom se pojavila i jedna interesantna tužba, takođe za dug. Naime, pred Privrednim sudom u Beogradu, Telekom Srbija tužio je Poresku upravu Srbije. I to za iznos od – 100 evra. Tačnije, dostupni podaci pokazuju da je iznos duga 12.115 dinara.

Forbes Srbija pokušao je da ovu informaciju potvrdi sa dve strane, ali ni iz Telekoma Srbija ni iz Poreske uprave Srbije nisu odgovorili na naša pitanja. Tako smo ostali uskraćeni za informaciju šta je razlog spora koji se vodi pod brojem 1250 u Privrednom sudu u Beogradu, da li je reč o telefonskom računu ili dugu za neku drugu uslugu.

Telekom Srbija evidentno nema problem da parnice povede i protiv drugih državnih organa, piše Forbes.

Još svežiji primer je tužba protiv Ministarstva odbrane za dug od – 7.908 dinara. Privredni sud primio je predmet 10. aprila.

Ministarstvu odbrane ovo nije jedino „sučeljavanje“ s Telekomom na sudu ove godine. Još jedna tužba protiv istog Ministarstva podneta je krajem januara pred Privrednim sudom u Sremskoj Mitrovici. Osnov je dug od 318.000 dinara, a tužena je Vojna ustanova Morović i ovde je očigledno reč o ozbiljnijem postupku jer uključuje i ekonomsko-finansijsko veštačenje.

I tu nije kraj „odnosa“ Ministarstva odbrane s telekomunikacionim operaterom, jer su tuženi i nekoliko dana pre završetka prošle godine za dug od 8.182 dinara. Međutim, već posle nekoliko dana tužba je povučena. 

Ministarstvo odbrane nije jedino ministarstvo koje je tužio Telekom. Tu je i resor poljoprivrede s nekoliko sporova. U avgustu prošle godine započet je proces tužbom za dug od dva miliona dinara.

Nakon presude, Državno pravobranilaštvo se žalilo pa je i ovaj slučaj otišao na Privredni apelacioni sud. Sudeći prema dostupnim podacima, EPS je češće u klinču s Telekomom. Poslednja parnica protiv elektroprivrednog preduzeća pokrenuta je 2. aprila i to za dug od 2,64 miliona dinara.

Dve strane „viđaju“ se i pred Privrednim apelacionim sudom, a krajem marta ovaj sud je preuzeo predmet Privrednog suda u kojem je sporan dug od 1,8 miliona dinara. U ovom slučaju još prošle godine tužena je Termoelektrana Kostolac, ali zbog žalbe na presudu, spor je nastavljen pred višom instancom.

Krajem marta Privredni apelacioni sud je dobio i drugi predmet između EPS-a i Telekoma u kojem je sporan dug od 1,71 miliona dinara. Telekom je tužio Hidroelektranu Đerdap, ali je ovde situacija drugačija. Operater je na prvom stepenu izgubio pa su pred apelacijom zbog žalbe Telekoma na presudu.

EPS je tužen i u novembru 2023. za dug od 715.500 dinara, a ove godine je rešen i spor započet još jula 2022. gde je Telekom tužio Elektroprivredu Srbije za 4,27 miliona dinara. Na spisku tuženih u poslednje vreme bili su i RFZO, JKP Infostan, Grad Bor i nekoliko zdravstvenih ustanova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati