Društvo i ekonomija

M. R.

07. 02. 2021. 11:07 12

SMENE, OTKAZI, DEGRADACIJE Obračun vlasti sa neistomišljenicima

Iznošenje mišljenja javno, ukoliko je suprotno mišljenju onih koji odlučuju o sudbinama svih nas, zna vrlo skupo da košta. To potvrđuje smena načelnice porodilišta "Narodni front" Snežane Rakić, ali i zabrana profesorki Ekonomskog fakulteta Danici Popović da predaje Međunarodnu ekonomiju.

Smene, otkazi, degradacije, loš glas - najprimenljiviji su princip danas za sve one koji razmišljaju svojom glavom i ne plaše se da to javno i pokažu. Kako izgleda obračun sa neistomišljenicima u Srbiji danas imali smo priliku da vidimo mnogo puta do sada, jer je politika ušla u sve pore društva, ali najsvežiji primeri su smene dve žene koje su godinama obavljale poslove sa kojih su smenjene. 

A, šta zaista stoji iza svega?

Prvo se pojavila vest da je nekadašnja načelnica porodilišta "Narodni front" Snežana Rakić smenjena sa te funkcije "jer je zaražena koronom dolazila na posao, čime je ugrozila zdravlje ostalih". Svako ko nije ispratio nastavak ove priče, zaista bi pomislio da je dr Rakić, inače čuveni ginekolog koji se usavršavao u Nemačkoj i Americi i koji od '97. godine obavlja funkcije načelnika porodilišta, načelnika Odeljenja carskih rezova, u jednom trenutku je bila i v.d. direktora GAK Narodni front, nesavestan lekar koji je "sa koronom dolazio na posao". Međutim, smena dr Rakić ima pozadinu, i to političku. Doktorka je podržala Pokret "1 od 5 miliona" i sad mora da plati cenu za to.

- Meni je lično direktor Željko Miković rekao da iz vrha države već dve godine trpi pritisak da me udalji iz porodilišta jer sam podržala pokret ‘1 od 5 miliona’. Sve ovo ima političku pozadinu. Planiram da ga tužim zbog toga - rekla je dr Rakić.

A onda, u istom danu, kao da nije bila dovoljna smena doktorke iz Narodnog fronta, pojavila se vest da je naučno nastavno veće Ekonomskog fakulteta u Beogradu odlučilo da čuvena profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović više ne drži predavanja na predmetu Međunarodna ekonomija. Kako je odjeknulo u medijima bliskim vlasti, etička komisija odlučila je da je njena knjiga "plagirana", a onda su je isti ti mediji nazvali "plagijatorkom", ciljno, kako bi joj urušili ugled. Inače, ovaj napad na profesorku Popović počeo je u oktobru, kada je ona izjavila da su napadi na nju politički motivisani i da iza njih stoji Aleksandar Vučić.

- Iza napada na mene najpre stoji predsednik države Aleksandar Vučić. On me je na televiziji optužio da šikaniram studenta Jakšića na predavanjima, jer iznosi mišljenja koja se meni ne dopadaju. Što je laž, taj student je je na javnoj tribini govorio da prodajem ispite, zbog čega ga je Ekonomski fakultet kaznio, a kasnije i odstranio iz Centra za saradnju sa privredom, gde je radio - izjavila je tom prilikom profesorka. 

Ne treba zaboraviti ni heroinu Novog Pazara, dr Lejlu Ćeranić, koja je tokom najtežih trenutaka u tom gradu bila jedini infektolog u Opštoj bolnici i koja je smenjena sa funkcije načelnika jer je rekla istinu o dešavanjima u bolnici u najkritičnijim trenucima, kada je Novi Pazar bio najveće žarište epidemije u zemlji. Dr Ćeranić je bila heroj ovog grada, načinom na koji se borila za živote svojih pacijenata, ali i hrabrošću da ukaže na sve manjkavosti i greške u bolničkom sistemu koštale su je funkcije, ali, zaslužila je beskrajno poštovanje. 

Dr Lejla Ćeranić proglašena je za NIN-ovu ličnost 2020. godine i dobila je plaketu Bošnjačkog nacionalnog veća za požrtvovanost i hrabrost pokazanu tokom epidemije koronavirusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati