Društvo i ekonomija

S. M.

24. 01. 2021. 17:00 1

Opozicija 2018. podnela krivičnu prijavu, ona tek sad došla na red?!

Predstavnici opozicionih stranaka u Kuršumliji još januara 2018. godine podneli su krivičnu prijavu protiv nadležnih u ovoj opštini i kada su već zaboravili na nju, dobili su obaveštenje da daju izjave u policijskoj stanici u Kuršumliji. Ona se odnosi na niz krivičnih dela, koja su učinjena u saučesništvu i odnosi se na predsednika Opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića, bivšeg i sadašnjeg načelnika Opštinske uprave i na lice koje je bilo zaduženo za davanje besplatne pravne pomoći.

U prijavi se navodi da su oni u saučesništvu izvršili krivična dela trgovina uticajem, pronevera i zloupotreba službenog položaja. Naime, u tom periodu nevladina organizacija je finansirala projekat besplatne pravne pomoći, ali kako tvrde potpisnici krivične prijave, to lice koje je bilo zaduženo nije radilo svoj posao, već je činilo druge poslove koje su mu naložili iz lokalne samouprave. Opština Kuršumlija je tvrdila da ne daje platu, ali se ispostavilo da je plaćala polovinu plate istom i kasnije je to lice ostalo da radi u Opštinskoj upravi.

Ona je podneta posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Nišu. Ono što je zanimljivo je da je niško Više tužilaštvo u martu 2018. godine dalo nalog da se krene sa predistražnim postupkom, ali je neko do sada u fioci čuvao taj nalog.

- Ne samo da nije deljena besplatna pravna pomoć, već je lice radilo na pripremanju terena da se opštinski stanovi u Lukovskoj banji daju ljudima bliskim privatnom preduzeću koje gospodari Kuršumlijom. Zato je ova naša prijava obuhvatila i te stanove. Ono što nas je iznenadilo je da je neko u našoj policijskoj stanici sve vreme nalog niškog Višeg tužilaštva držao u fioci - kaže Zvezdan Ristić, jedan od potpisnika te prijave.

Sa tim su saglasni i ostali podnsoioci prijave. Tako Oliver Milisavljević kaže da su oni temeljno obradili čitav slučaj, odlazili da provere da li se u toj opštinskoj kancelariji obavlja usluga besplatne pravne pomoći i shvatili da niko nema pojma da to postoji.

- To nam je potvrdilo da smo u pravu i da je reč o nekom koruptivnom činu lokalnih moćnika - dodao je Milisavljević.

I Đuro Cahun je bio iznenađen što je to pitanje konačno otvoreno.

- Završio sam izjavu obraćanjem ministru policije Aleksandru Vulinu podsećajući ga na njegove reči kada je 2010. godine bio na mitingu u Kuršumliji i kada je pitao ko uništava Kuršumliju, da je vreme da uhapsi tu organizovanu kriminalnu grupu, koja već osam godina uništava ovaj kraj - komentariše Đura Cahun, koji je potpisao krivičnu prijavu.

Iako u neku ruku srećni što se krenulo sa mrtve tačke, podnosioci krivične prijave nisu sigurni da će ceo slučaj da se ispita do kraja, jer je ta prijava tri godine bila u nečijoj fioci. Oni obećavaju da će se po promeni vlasti taj slučaj sigurno završiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati