Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

23. 01. 2021. 21:45 2

Sahranjen novinar Davorin Darko Ribnikar

Novinar Davorin Darko Ribnikar sahranjen je u petak u Beogradu, na Novom groblju, saopšteno je danas. Ispraćaj Darka Ribnikara, unuka osnivača dnevnog lista “Politika” Vladislava Ribnikara, obavljen je u krugu najuže porodice i nekoliko prijatelja, po njegovoj želji bez izgovorene reči, samo uz nekoliko pesama koje su voleli on i njegova supruga Ljiljana.

Darko Ribnikar rođen je 5. marta 1939. godine u Beogradu gde je, na Topčiderskom brdu završio osnovnu školu, Mešovitu desetu gimnaziju.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta pre roka a osim njegove ima i diplomu Prinstonovog Univerziteta za međunarodne odnose Woodrow Wilson.

U “Politici” se zaposlio sa 23 godine i proveo u njoj punih 45 godina.

Novinarsku karijeru je započeo u beogradskoj i unutrašnjoj rubrici, da bi potom ušao u društvo veterana Politikinih dopisnika iz inostranstva Miroslava Radojčića, Aleksandra Nenadovića, Đuke Julijusa i drugih.

Kako se navodi u saopštenju, Darko Ribnikar je bio jedini od pet Ribnikara koji su radili u Politici a koji je bio i njen glavni urednik i direktor, istovremeno.

Za vreme njegovog mandata Politika je počela da izlazi uboji i obeležila je svoju stogodišnjicu.

Darko Ribnikar bio je jedini glavni urednik i direktor “Politike” koja je po tome jedinstvena među renomiranim listovima , koji će na kraju 45 godina provedenih u toj kući biti otpušten kao tehnološki višak, bez isplaćene otpremnine.

Davorin Darko Ribnikar jedan je od retkih u “Politici” koji je nosilac tri njene nagrade. Dobitnik je i Nagrade za životno delo Međunarodnog festivala reportaže i medija, Odrena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom i Odrena Predsednika Rumunije koji mu je uručen 2003. godine.

Darko Ribnikar je protiv lista Politika i izdavača Politike Novine i Magazini više od 13 godina vodio sudski spor zbog povrede moralnih prava autora zato što je i “Politika”, suprotno sporazumu koji je 12. marta 1997. godine potpisan sa potomcima Vladislava Ribnikara, izmenila glavu lista i sa naslovne strane sklonila imena osnivača i direktora lista iz porodice Ribnikar.

Ribnikar je dobio na taj spor Vrhovni Kasacioni sud Srbije je novembra 2020. godine svojim Rešenjem definitivno odbacio sve pokušaje Politike da izbegne izvršenje ove presude, što je Darku Ribnikar saznao samo koji dan pre svoje iznenadne smrti.

Politika ovo još uvek nije izvršila, a nije ispunjena ni poslednja želja Darka Ribnikara da njegovom ispraćaju ne prisustvuje bilo ko iz lista Politika, uprkos trudu njegove supruge i porodice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati