Društvo i ekonomija

19. 01. 2021. 10:28 1

"Fenomena": Podrška Mileni Radulović i svim žrtvama

Udruženje “Fenomena” u svom saopštenju pruža podršku i prepoznaje hrabrost glumice Milene Radulović i drugih mladih žena koje su uspele da istupe javno, prijave seksualno zlostavljanje i silovanje.

- Kampanju #SOSprotivNasilja i broj telefona 0800 - 35 00 36 pokrenule smo sa ciljem smanjenja tolerancije na nasilje koje preživljavaju žene. Kroz kampanju želimo da pozovemo sve one koji znaju da se nasilje dešava da prijave takvo ponašanje i podrže žrtve nasilja uvek - uključujući i krizne situacije kakva je epidemija - navodi ovo udruženje.

“Fenomena” skreće pažnju na to da su mehanizmi manipulacije decom i mladim devojkama brojni, naročito kada je reč o osobi od autoriteta koja koristi poziciju moći i ima izgrađen odnos poverenja sa decom.

Oni pozivaju javnost da se uzdrži od komentara poput: "Zašto nije ranije prijavila zlostavljanje",  "Sumnjive su okolnosti zašto je tek sad progovorila",  "Roditelji su krivi" jer se time "relativizuje nasilnički čin, opravdava nasilnik i osuđuju žrtve! Takav pristup samo pogoršava problem."

- Kao što smo u obavezi da tražimo od institucija da sa punom pažnjom i efektno sprovedu istražni postupak i dosledno primenjuju zakon, tako moramo poštovati postupke žena koje su odlučile da prijave seksualno nasilje. Moramo verovati ženama, uvažavati i ceniti njihovu hrabrost kako bi se ostale devojke i devojčice ohrabrile da urade isto i kako bismo poslali poruku da se takvo ponašanje ne sme tolerisati, relativizovati i normalizovati. Nasilje neće prestati dok se ne prijavi, zato je prijava jako važna i kada se žrtva osnaži i osteti spremnom da to uradi ne smemo je kritikovati zašto to nije uradila ranije - istakla je Marija Petronijević iz Udruženja “Fenomena”. 

Kroz kampanju #SOSprotivNasilja želie da naglase da je država dužna da zaštiti žrtve nasilja, posebno onda kada su rizici veći. Prijavljeno nasilje se nije dogodilo tokom zdravstvene krize, ali ne želimo da haos izazvan koronavirusom skrene pažnju sa svih drugih važnih tema, pogotovo kada se radi od zaštiti bezbednosti i sigurnosti. Oni dodaju da je dobro da je pažnja javnosti usmerena ka ovom slučaju, kao što je bilo i u slučaju Marije Lukić. Pozitivna pažnja javnosti, smatraju, doprinosi zaštiti žrtve i doslednom sprovođenju zakona, kako ovi slučajevi ne bi ostali ‘u fioci’.

Zato “Fenomena” podseća da poznato okruženje, dom, škola nisu uvek bezbedno mesto za žene!

**Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36**

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati