Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

14. 01. 2021. 10:02 10

Fama o poseti Vučića "opozicionom" Zlatiboru

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad panoramske žičare na Zlatiboru, čime je stavljena tačna na spekulacije o njegovom eventualnom (ne)dolasku na Zlatibor.

Šef države, za svog mandata, nije dolazio u Čajetinu, jednu od retkih opozicionih opština u Srbiji, u koju naprednjaci ne uspevaju da uspostave svoju vlast, zbog velike podrške koju Čajetinci na izborima iskazuju Milanu Stamatoviću, predsedniku te opštine u petom mandatu i lideru Zdrave Srbije, podseća Danas.

Stamatović je godinama oštro kritikovao vlast Aleksandra Vučića i SNS.

Sukobi naprednjaka i državnih funkcionera iz te stranke sa čelnicima čajetinskog rukovodstva takođe traju godinama.

Posebno su se zaoštrili nakon što je opštinsko rukovodstvo Čajetine najavilo, a potom i simboličnom akcijom "Zlatiborska moba", pre nekoliko godina i u inat aktuelnoj vlasti, započelo gradnju zlatiborske žičare "Gold gondole".

I pored velikih problema, poput vraćanja dokumentacije za taj projekat, kašnjenja sa izdavanjem dozvola za gradnju, što je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, pa do sukoba sa ministarkom Zoranom Mihajlović, zbog pokušaja da privatnom PK "Zlatibor", bez naknade, dodeli 2.213 hektara državnog zemljišta privatnom preduzeću PK "Zlatibor", o čemu je Stamatović obavestio javnost i time to sprečio, ali i dugotrajnih birokratskih procedura koje su zahtevali pojedini državni organi, zlatiborska žičara je, pet godina od početka gradnje, završena i prve putnike je prevezla u ponedeljak.

Iznenadni dolazak Vučića na Zlatibor mogao bi da znači i da su se u tišini "popravili" odnosi sa "neposlušnim" Stamatovićem i Čajetincima, o čemu se odavno spekuliše.

Svečanost puštanja u rad zlatiborske žičare možda se preoblikuje u drugu vrstu "svečanosti", kojom bi otpočeo proces zaboravljanja političkih i stranačkih sukoba i uspostavljanje novih načina saradnje čajetinskih čelnika i naprednjaka.

Sam Stamatović je ranije govorio da ne želi saradnju sa Vučićem i njegovom strankom, kao i to da mu je ta saradnja nuđena, ali da ju je on odbio.

Višednevni famu o mogućoj Vučićevoj svečarskoj poseti Zlatiboru je dodatno razbuktalo i to što je Opština Čajetina zatražila od novinara da se na vreme akredituju za taj događaj, što nije zahtevala kada je žičara, u avgustu prošle godine, puštena u probni rad.

Osim toga, ovoga puta, kako je u pozivu navedeno, za prevoz novinarskih ekipa od pres-centra, koji će biti u jednom zlatiborskom hotelu, do početne stanice žičare u Obudojevici, predviđen je poseban autobus.

Žičara bez podrške države

Gradnju zlatiborske žičare, dužine skoro devet kilometara i najduže te vrste na svetu, država nije finansijski podržala, što je Stamatović često isticao i na tome zamerao aktuelnim državnim zvaničnicima i organima. Taj ambiciozni projekat je, sa 13 miliona evra, u celini finansirala Opština Čajetina iz sopstvenog budžeta i kredita, a naprednjaci su optužili Stamatovića da je time zadužio generacija Čajetinaca. Žičara, za koju je oprema kupljena od francuske kompanije Pomagalski, spaja centar Zlatibora, u Obudojevici, i vrh Tornika, a međustanica je u blizini Ribničkog jezera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati