Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Boom 93 ]

13. 01. 2021. 11:33 24

Pčelari prijavili "Lidl" zbog kršenja zakona

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je saopštenje da su trgovinski lanac "Lidl" prijavili tržišnoj inspekciji zbog, kako navode, "osnovane sumnje na obmanjujuću poslovnu praksu" prilikom prodaje meda. SPOS ocenjuje da "Lidl" pokušava da sebe stavi u povlašćeni položaj na tržištu i reklamira med "suprotno zakonskim propisima".

Povodom saopštenja Saveza pčelarskih organizacija Srbije da je prijavio trgovinski lanac "Lidl" tržišnoj inspekciji, zbog osnovane sumnje na obmanjujuću poslovnu praksu koju primenjuje već duže vreme u prodaji meda, predsednik Udruženja pčelara Požarevac, Dejan Stefanović u izjavi za "Boom93" komentariše da je stav SPOS-a jasan i da štiti sve domaće proizvođače meda kao i da kako se navodi u samom saopštenju "propisima je zabranjeno reklamiranje meda sintagmom "100% prirodni med", jer med može da bude isključivo prirodan, a ako nije prirodan "u smislu zakona se ne može nazvati medom".

Prema njihovim rečima, to je isključivi posao tržišne, a ne veterinarske inspekcije, jer se ne radi o kvalitetu meda, niti to piše na etiketi proizvoda. Navode i da neće uvažiti eventualne tvrdnje tržišne inspekcije ako se proglasi nenadležnim za problem.

Stefanović ističe da SPOS u svojoj prijavi između ostalog navodi se pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu postojanja ili prirode proizvoda.

- Prema tome, kada potrošač ovo vidi, može razumeti da je samo taj med 100% prirodni, dok svi mi ostali koji to ne smemo da napišemo jer poštujemo zakon, ispada da nemamo pravi prirodni med - naglašava Stefanović.

- Kako postoje opravdane indicije da na tržištu ima meda sumnjivog i neprovernog kvaliteta koji ne zadovoljava određeni kvalitet po našim standardima smatramo da bi građani ipak trebalo da se baziraju na kupovinu meda od lokalnih proizvođača jer to je ipak garancija da ti ljudi na neki kvalitetan način proizvode med. Znamo da je uvežena velika količina meda sumnjivog kvaliteta iz Moldavije i taj med se prodaje po izuzetno niskim cenama, a ne može med da bude 300-400 dinara budimo realni. Tržišna cena meda koju SPOS nudi je 6,5-6,2 evra, pa se postavlja pitanje kako neko prodaje med po duplo nižim cenama - ističe Stefanović.

Stefanović dodaje da se u Srbiji moramo ugledati na Nemce pri plasiranju proizvoda na tržište.

- Nemci kada imaju med ili neki drugi proizvod koji je domaći oni prvo to kupuju i plasiraju na tržište pa tek kada je to prodato idi da kupuju taj isti proizvod iz inostranstva, a tako bi i mi trebalo da radimo - naglašava predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

Predsednik Udruženja pčelara Požarevac i član nadzornog odbora SPOS-a, Dejan Stefanović zaključuje da dok se situacija i preko tržišne inspekcije i nadležnih svetskih laboratorija ne reši i ne utvrdi kojeg je taj med kvaliteta, savet je da građani kupuju med od lokalnih proizvođača meda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati