Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 01. 2021. 21:54 12

Utisak: Krušik i Jovanjica borbe frakcija unutar SNS

Apsolutno nije bilo državnog udara niti da ga je moglo biti, i to je zamagljivanje javnosti. Svaka takva afera je poniženje za ljude iz pravosuđa - rekao je advokat Vladimir Beljanski komentarišući aferu prisluškivanje u emisiji Utisak nedelje kod Olje Bećković na Nova S.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se radilo o legalnom prisluškivanju.

- Informacije kojima raspolažemo su one koje je izneo Vučić, zatim Đukanović i Vulin. Iz moje analize, zaključio sam da se verovatno radi o tome da je sud doneo naredbu kojom je dozvolio tajni nadzor komunikacije za određeno lice, a to lice je bilo u kontaktu sa Vučićem. Sud može da donese naredbu o tajnom nadzoru komunikacije i to je legalno prisluškivanje, za teška krivična dela. Nebojša Stefanović kao ministar nije bio dužan da obavesti predsednika, osim po prijateljskoj liniji. Ako neko iz službe nađe tužioca pa podnese nadzor za praćenje nekog člana SNS koji ima kontakt sa Vučićem. Ako pođemo od pretpostavke da su svi uradili po zakonu, radi se o zakonitom prisluškivanju, ali tužilaštvo ima rok prisluškivanja do najviše devet meseci - rekao je Beljanski.

Bivši član SNS i general u penziji Momir Stojanović istakao je da je bilo toliko državnih udara, a da se ni jedan nije desio.

- Pored toliko udara, nijedan se nije desio. Verovatno će i posle ovoga biti neki državni udar. Da nije tužno, bilo bi suviše smešno. Tomislav Nikolić je takođe izašao u javnost sa podacima da misli da ga neko prisluškuje. Koliko ja znam, u drugim državama nije zabeležen takav slučaj. Dakle, neko ko rukovodi sektorom bezbednosti se obraća i kaže da neko perisluškuje telefon. To ukazuje da nešto nije u redu u sistemu bezbednosti ili da neko nasumice prisluškuje koga želi. Ovo je ogromna šteta po ugled naše zemlje, jer nije to rekao običan građanin nego predsednik republike. Onda imamo dramatizaciju... On zbog ugleda neće da da sadržaj. Pa prvo ste uznemirili javnost, kako sa onda oseća svaki građanin.

On je rekao da je verovatno bilo prisluškivanja, zato što u sektoru bezbednosti nije stavljeno sve pod kontrolu.

- Moj utisak je da je bilo prisluškivanja jer u sektoru bezbednosti nije sve stavljeno pod kontrolom, a ovakvi slučajevi su mogući. Ako se utvrdi da je predsednik imao kontakt sa nekim kriminalcem, obaveza tog lica koje je prisluškivalo je bila da obavesti predsednika. Dakle, ukoliko je policija to radila, Stefanović je trebalo da upozori predsednika da prekine kontakt sa tim licima - rekao je on.

On je dodao da su afere Krušik i Jovanjica vrlo verovatno borbe unutar SNS.

- Prisustvujemo borbi frakcija unutar SNS-a, koje će se tek nastaviti uoči izbora naredne godine - rekao je.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da nervoza Aleksandra Vućčića dokazuje da on ne drži slučaj Jovanjica pod kontrolom.

- Ovolika nervoza Aleksandra Vučića govori da on ne kontroliše slučaj Jovnajica. Ovo je toliko veliki slučaj da vlast može da padne na njemu - rekao je Aleksić.

Govoreći o aferi prisluškivanje, rekao je da se radi o klasičnom skretanju sa bitnih tema kao što je Jovanjica.

- Aleksandar Vučić  je uspeo da skrene pažnju sa suštine. Mi analiziramo ko je kome trebalo da da saglasnost za prisluškivanje. Pa mi to gledamo devet godina - Jajinci, Bentli, pokušaj ubistva. To su načini da režim skrene pažnju sa onoga što se dešava. A dešavale su se pretnje Koluvije Jeleni Zorić. To je tema u kojoj ne znaju šta da odgovaraju. Srbija i SNS brane kriminalce a napadaju policajce koji hapse policajce, napadaju tužioce... Sve što su pokušavali da slažu dolazi na videlo. Vi imate ozbiljnu situaciju i ne odgovara im da se priča o Jovanjici. Oni prenose na sajtu saopštenja advokata Predraga Koluvije. Njihova politika je da se spašava Koluvija da bi se spasili oni - naveo je Aleksić.

Kako je dalje naveo, jedino što vlast radi je skretanje sa teme i vršenje pritiska na one kojima je posao da otkrivaju kriminal.

- Ako je tačno što je govorio Koluvija, to znači da su policajci imali neka saznanja. Koluvija kao okrivljeni ima pravo da laže ako to ide u njegovu korist. On je rekao da su Amerikanci organizovali hapšenje, da su policajci uzgajali marihuanu... Ne možemo da verujemo nekom kriminalcu. Predsednik države kaže da nećemo da pravimo od policajca heroja. Pa od koga? Od kriminalaca? Ovde se radi o tome da javnost ne sme da se bavi temom. Oni danas hoće da ove policajce koji su radili diskredituju sa ciljem da ih smene, da vrše pritisak na tužioca kako bi uspeli da zataškaju - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati