Društvo i ekonomija

T. D.

05. 01. 2021. 16:41 22

Jevanđelje po Vučiću: Ja tebe slušam, ti mene i zajedno se prisluškujemo

Da će ova godina biti sudbonosna za režim Aleksandra Vučića pokazao nam je na izmaku 2020. kad je na pola RTS Dnevnika 2 počeo kampanju za opstanak na vlasti. Zna on da su SNS kočnice otkazale, pa je na startu predizborne godine stvorio aferu prisluškivanje predsednika Srbije i državni udar! Al', ne lezi vraže - imao je i koga da optuži.

Vučić je u tabloidu, koji ga najsrdačnije podržava, u novogodišnjem broju rekao da ga godinu i po dana prisluškuju. To isto je u nedelju u svom monologu na TV Pink ponovio, da l' u zanosu ili čemu već, rekao je i da zna ko to radi. Što bi se reklo, uleteo je sebi u stomak, da bi već danas okrenuo ploču jer je "to izvučeno iz konteksta". Kako ističe, on "misli" da zna ko stoji iz prisluškivanja. 


- Imam deo svojih prisluškivanih razgovora, ako mislite da treba da postoji veći dokaz, recite koji je to dokaz. Ja čuvam te razgovore i nikad ih neću dati jer neću da rušim svoju državu. Nama ta priča uopšte nije potrebna, ali to govori da nisu svi zaslužili značku koju imaju. Nadležni će to da ispitaju, ali mi imamo toliko bezbednosnih izazova da mi to nije neki veliki problem - kazao je predsednik Srbije.

I Vučić je opet građane pokušao da napravi ludima, kao da su građani sada pokrenuli priču o prisluškivanju, a ne on. Naravno, po "Vučićevom jevanđelju" prisluškivanje se pojavljuje s vremena na vreme, a i imena su slična - Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, bivši ministri unutrašnjih poslova. Jer u to vreme kada je Vučić, prema njegovim tvrdnjama, prisluškivan - oni su vodili te sektore bezbednosti.

Ono što je izvesno, jeste da predsednik Republike po automatizmu predstavlja najatraktivniju metu za prisluškivanje i u drugim zemljama, ali u Srbiji još više pošto se najbitnije odluke donose na jednom mestu.

- U tom smislu ne bi smela da bude novost da obaveštajne službe posvećuju pažnju komunikaciji predsednika, ali je posao kontraobaveštajne službe da takve pokušaje onemogući - ističe Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za Danas.

Petrović ovu aferu smešta u kontekst sukoba unutar SNS-a, ali i napominje da samo efikasna istraga Sektora unutrašnje kontrole i 5. uprave BIA može da pokaže da li su osnovane tvrdnje da je predsednik bio prisluškivan ili je cela priča iskonstruisana.

Ne može da se ne spomene da je sličan scenario viđen neposredno i po dolasku SNS-a na vlast. U decembru 2012. godine, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić tvrdio je da su on i Aleksandar Vučić (prvi potpredsednik Vlade i šef SNS-a) bili prisluškivani, za šta je u režimskim medijima označen tadašnji načelnik UKP-a Rodoljub Milović.

Nakon toga on i još trojica načelnika policije su smenjeni, a Milović je juče izjavio da je ova poslednja priča o prisluškivanju Vučića konfuzna, i da ako se to zaista dešavalo oko 18 meseci, onda policija ne postoji.

Tajming "stavljanja na mere" se poklapa sa sklanjanjem Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke, iz MUP-a koji je tada vodio Nebojša Stefanović. Opšte je poznato da je ona i nakon odlaska iz policije imala svoje ljude na odgovornim pozicijama, a neki od njih su do skoro radili ono što je ona od njih zahtevala. 

Valja dodati i da je predsednik poslao svog najvernijeg vojnika Aleksandra Vulina da razruši Dijaninu i Stefanovićevu zaostavštinu u MUP-u, pa im je rotirao ministarstva. Šta je sigurno, sigurno je, Nebojša je mirniji uz vojnike, sa policijom se nikad ne zna. Tu svako svakog sluša.

Jedna od jačih tvrdnji bivšeg ministra policije jeste da je Vučić kontinuirano prisluškivan od 1995. do 2012. godine, zbog čega je Boris Tadić podnosio krivičnu prijavu s jeseni 2019. Tabloidi bliski režimu iskoristili su tu konstataciju da njega optuže za prisluškivanje opozicije - Nikolića i Vučića.

Da sapunica dobije još neki balončić pobrinuo se Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograd, koji je sebe označio kao "osobu preko koje je Vučić navodno prisluškivan".  U isto vreme o tome je pričao i Ivica Dačić, u vladi Demokratske stranke ministar policije, tvrdeći da su Vučić i Tomislav Nikolić svojevremeno bili prisluškivani i da je on tim povodom naložio istragu. 

A kada su priču o nezakonitom prisluškivanju pokrenuli predstavnici opozicije, da su oni kao i svi protivnici režima na "merama", MUP i Vučić su zajedno tvrdili da opoziciju niko niti prati, niti prisluškuje.

Ipak, život nam je pokazao drugačije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati