Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

25. 11. 2020. 16:32 8

Potpisan ugovor o kreditu od 85 miliona za auto-put Niš-Merdare

Potpisivanjem ugovora o 85 miliona evra vrednom kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zatvorili smo finansijsku konstrukciju za prvu deonicu Autoputa mira Niš - Merdare, izjavio je po potpisivanju ugovora ministar finansija Siniša Mali.

Mali je naglasio da je obezbeđivanjem novca za početak izgradnje prve deonice "Auto-puta mira" ispunjen i deo Vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj projekat doprineti regionalnom razvoju i bržem protoku roba i ljudi i unaprediće ekonomsku povezanost regiona.

Izgradnja prve deonice autoputa od Niša do Pločnika je projekat vredan 225 miliona evra, od kojih je današnjim ugovorom sa EBRD obezbeđeno 85 miliona, a ranije je Evropska investiciona banka odobrila 100 miliona evra, dok je Evropska unija kao donaciju izdvojila 40,7 miliona evra za taj projekt, naveo je Mali.

- Ovaj projekat uklapa se i u našu strategiju Srbija 2025, u okviru koje planiramo da investiramo 14 milijardi evra u ekonomiju, a već u budžetu za 2021. imaćemo više od 330 milijardi dinara za kapitalne investicije - naveo je Mali.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović precizirao je da će deonica Niš - Pločnik biti dugačka 32 kilometara, sa šest tunela i 16 mostova i vijadukta, tender za izvođače radova biće raspisan do kraja godine, a radovi će početi čim krene nova građevinska sezona.

- Radi se o izazovnom projektu koji će biti moj lični prioritet, a Srbiju će pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju i otvoriti perspektive za Srbe i Albance - izjavio je Momirović i ocenio da državu čekaju velike investicije u infrastrukturu, jer javni sektor mora da kompenzuje manjak privatnih investicija koji će neminovno uslediti kao posledica pandemije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati