Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

14. 11. 2020. 11:37 5

DRŽAVNI SEKRETAR I PROFESOR Veliki napredak Vučevićeve savetnice za samo godinu dana

Bivša savetnica za investicije gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, Marijana Dukić Mijatović, za samo godinu dana dobila je posao vanrednog profesora na Fakultetu tehničkih nauka, ali i mesto u Ministarstvu prosvete.

Ona je u decembru 2019. godine izabrana u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Poslovno pravo, što je već u januaru bilo predmet polemike između pokrajinskog odbora Demokratske stranke i novosadskog odbora Srpske napredne stranke.

DS je tada tvrdio da je ona ovo zaposlenje dobila po nalogu Miloša Vučevića i istakao da je ona "prva koja je to zvanje na FTN-u stekla sa doktoratom privatnog fakulteta". SNS, s druge strane, nije video ništa sporno u izboru Dukić Mijatović, s obzirom na to da je ona već od ranije zaposlena na Ekonomskom fakultetu u Subotici.
Kako se navodi u Referatu o prijavljenim kandidatima na konkurs za izbor u zvanje nastavnika univerziteta u koji je 021.rs imao uvid. Dukić Mijatović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je i magistrirala, a doktorat je odbranila na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, na kojoj diplome neretko stiču i funkcioneri iz SNS. Najpoznatiji primer je bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Na istoj toj akademiji Dukić Mijatović je i počela svoju predavačku karijeru, pa je još 2000. godine postala asistent, 2009. docent, 2012. vanredni profesor, a 2016. redovni profesor. Od 2014. do 2016. bila je na mestu direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, dok je 2016. godine postavljena za savetnicu za investicije gradonačelnika. U međuvremenu je bila predsednica i članica raznih odbora, a bila je i potpredsednica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Ona je autorka i koautorka brojnih naučnih radova o finansijama, pravu i zakonodavstvu, ali oni koji su u Referatu navedeni kao najcitiraniji odnose se pretežno na zaštitu životne sredine. Kao neke od njenih najvećih uspeha za vreme rada u gradskim institucijama navode se učestvovanje u kreiranju Strategije održivog razvoja Novog Sada, ali i predsedavanje pregovaračkim timom koji je u Novi Sad doveo "Delphi", "Lear", "Continental" i "Barry Callebaut".
Na pitanja 021.rs o izboru u zvanje Marijane Dukić Mijatović i njenom doktoratu na Pravnom fakultetu Privredne akademije koja je poznato "utočište" za političare kojima je potrebno akademsko zvanje za obavljanje funkcija, dekan Rade Doroslovački ironično odgovara da ga čudi što "privatni Radio 021 kroz svoja pitanja osporava doktorat na privatnom fakultetu".

Ističe da treba da bude poznato da "nisu urodili plodom pokušaji da se onemogući zapošljavanje u pravosuđu kadrova koji nisu završili državne pravne fakultete". Doroslovački daje podatak da je na FTN-u zaposleno 530 osoba sa doktoratom, a da se u evidenciji ne vode podaci da li su doktorat stekli na državnom ili privatnom fakultetu.
Doroslovački ističe da je Ustavom propisana zabrana diskriminacije i da su svima, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

"Prof. dr Marijana Dukić Mijatović je jedan od najreferentnijih profesora iz društveno humanističkog polja na Univerzitetu u Novom Sadu, što je vidljivo na Kobsonu, gde možete da se informišete da imenovana ima preko 20 radova objavljenih na Thomson Reuters listi, za razliku od njenih kolega sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka nastojao je i nastojaće i ubuduće da Senatu Univerziteta u Novom Sadu predloži zapošljavanje učesnika konkursa u nastavnička zvanja koji ispunjavaju uslove konkursa i u potpunosti odgovaraju potrebama Fakulteta, kao što je učinjeno i kada je u pitanju izbor u zvanje i zapošljavanje vanr. prof. dr Marijane Dukić Mijatović", navodi se u odgovoru za 021.rs dekana FTN-a 71.


Kako je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije, Dukić Mijatović je postavljena i za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete. Osim nje, ministarstvo koje je sada pod vođstvom Branka Ružića, imaće još jednog državnog sekretara Zorana Kasalovića, koji je do nedavno bio državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Dukić Mijatović nije odgovorila na pitanja 021.rs u vezi sa ovim temama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati