MUP se hvali, a ne štiti novinare od napada | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 10. 2020. 13:03 0

MUP se hvali, a ne štiti novinare od napada

Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je Platformu Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara o napretku u istrazi slučajeva napada na novinare tokom julskih protesta u Srbiji. NUNS je, međutim, nabrojao slučajeve napada i ugrožavanja novinara sa protesta, gde se može videti da policija nije adekvatno reagovala na mnoge ove događaje.

Kako se iz odgovora MUP-a može videti većina slučajeva je i dalje u istražnoj fazi, neki nisu ni procesuirani, dok je identifikovana i uhapšena jedna osoba koja je zadržana u pritvoru 48 sati. To je osoba koja je polomila staklo ispred prostorija RTV Vojvodine u Novom Sadu 8. jula 2020. godine. Ovaj incident kvalifikovan je kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

O ovim napadima međunarodne institucije i organizacije izvestila regionalna platforma SafeJournalists.net čija je NUNS članica u Srbiji. Tom prilikom pobrojani su slučajevi napada i ugrožavanja novinara koji su se dogodili od 7. do 9. jula ove godine, imeđu ostalih:

1. Fizički napad na dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug

2. Pokušaj policije da spreče rad novinarke N1 Jelene Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića

3. Fizički napad članova MUP – a na novinare novinske agencije Beta Žikicu Stevanovića, Luku Pređu i Relju Pekića

4. Pokušaj policije da spreče rad novinarki portala Nova S Milice Božinović i Nataše Latković

5. Fizički napad na novinare RTS Milana Srdića i Lazara Vukadinovića u Novom Sadu kao i na njihove kolege u Nišu

6. Fizički napad na novinara portala Nova S Vojislava Milovančevića i njegovog kolegu Uroša Arsića

7. Oduzimanje opreme novinarki Insajdera Ireni Stević

MUP je izvestio Platformu Saveta Evrope samo o nekim od pobrojanih slučajeva. U slučaju ometanja na radu ekipe televizije N1 Sektor unutrašnje kontrole MUP-a radi na prikupljanu podataka po nalogu nadležnog tužioca. Kada je u pitanju slučaj ometanja na radu novinarki i novinara Marka Radonjića sa portala Nova S utvrđeno da sluičajevi nisu prijavljeni i evidentirani u skladu sa zakonom propisanom procedurom i da nisu preduzete dalje radnje.

Fizički napad na kolegu Žikicu Stevanovića prijavljen je nadležnom tužilaštvu i preduzete su dodatne mere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog krivičnog dela.

O napadu na Milana Srdića i Lazara Vukadinovića predstavnik MUP-a obavestio je nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnetim krivičnim prijavama u vezi sa ovim događajem i nadležni tuzilac je ovo delo kvalifikovao kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije. 13. jula, policajci su identifikovali i uhapsili osumnjičenog koji je u prisustvu branioca priznao da je počinio krivično delo. Policija navodi da će preduzeti I naredne korake kako bi identifikovali I lice koje je uzelo I polimilo kameru Lazara Vukadinovića.

Kada su u pitanju novinari RTS-a u Nišu, snimatelj Ivan Stambolić i novinarka Lidija Georgijeva, policija tvrdi da o ovom slučaju nisu bili obavešteni, odnosno da nije podneta prijava, te da su u telefonskom razgovoru sa novinarkom i snimateljem saznali da oni ne žele da podnose prijave u vezi sa ovim slučajem.

Na kraju u pismu Platformi Saveta Evrope predstavnici MUP-a navode da po Metodologiji za sprovođenje istraga u slučajevima zloupotreba od strane policije, istrage u slučajeve navodnih zloupotreba počinjenih od strane policije sprovodi javni tuzilac. Uzimajući u obzir da javni tužilac može izuzetno poveriti izvršenje određene dokazne radnje Sektoru unutrašnje kontrole MUP -a, MUP će po prijemu takvog zahteva od strane tužioca pristupiti tom poslu kao prioritetu.

Kompletan tekst odgova MUP-a možete pogledati na sledećem linku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Slavski špijuni

Zoran Živković [23.11.2020.]


Video dana

Kul ili jezivo

Anketa

Koji nadimak najbolje pristaje Goranu Vesiću?

Rezultati