Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 10. 2020. 17:16 13

Građani zgroženi saopštenjem UNS: Vi ste sramota novinarstva

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas se oglasilo saopštenjem, koje je razbesnelo mnoge građane Srbije. Naveli su iz UNS da televizije Nova S i N1, kao i portal Nova.rs krše kodeks novinara i pozvali su ih da se "odupru vlasnicima". Na ovo saopštenje novinari, ali i brojni korisnici Tvitera nisu ostali imuni, pa su ovo udruženje nazvali "zločinačkim".

- Kolege iz ovih medija podsećamo da je etičkim kodeksom propisano da ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti - navodi se u saopštenju UNS-a.

To novinarsko udruženje je ocenilo da su ti mediji prekršili etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi suvlasnika tih medija Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom postupku.

- N1 je krajem septembra vest o presudi objavio a da tu presudu nije video, da bi naknadno izmenio vest navevši da je reč o "saopštenju Junajted grupe". Prema smernicama Saveta za štampu, onlajn mediji svaku izmenu u objavljenom tekstu moraju da naznače i da navedu šta je u originalnom članku izmenjeno - dodaje se.

Novinarka i voditeljka N1 Nataša Miljković pozvala je na Tviteru Udruženje novinara Srbije "da hitno pronađe davno izgubljeni kompas". 

- Smejem se, a plakala bih - dodala je još Nataša Miljković.

Televizija N1 je demantovala ove navode UNS-a i dodala da "Novinari N1 samostalno uređuju program i izveštavaju o događajima u Srbiji, bez uticaja i pritisaka i imaju slobodu da iznose svoje stavove o uređivačkoj politici".

- Novinari N1 pozivaju UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti i drugih centara političke moći - navodi se u saopštenju.

Sa N1 su pozvali UNS i da "najzad počne da reaguje na napade provladinih medija na nezavisne medije, što je jedinstven fenomen u istoriji novinarstva, kao i da javno osudi praksu naručivanja pitanja čiji je cilj, neretko, pokušaj diskreditacije nezavisnih medija u Srbiji".

Ovo saopštenje Udruženja novinara Srbije izazvalo je veliki bes tviteraša i brojnih poznatih ličnosti, pa su se tako reakcije nizale.

Među onima koji su se oglasili bio je naš proslavljeni vaterpolista Danilo Ikodinović, koji je u jednoj rečenici "sve rekao".

- Vi ste zločinačko udruženje, a ne novinarsko - napisao je on.

Pojedinci su se pitali koliko je ovakvih saopštenja bilo objavljivano za režimske medije, čiji je glavni urednik Aleksandar Vučić.

Jedan tviteraš se nadovezao i istakao kako ovakvo saopštenje UNS-a zapravo nije neočekivano.

- Veliki vođa je pohvalio Radomirovića, sada niko ko oni, mogu slobodno da "zapišavaju" koga hoće, bar oni tako misle. Mogu, ali videćemo do kad - jasan je korisnik Tvitera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati