Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 10. 2020. 14:44 0

BOR Kao brinu se, a odgovorili posle 6 meseci!

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine odgovorilo je Gradskoj upravi Bora posle šest meseci, a ono što je prilično nasmejalo javnost je da je u planu koji su napisali navedeno da ne treba davati dugoročne mere nego one koje se moraju hitno i odmah sprovesti.

- Ministarstvo odgovorilo gradskoj upravi Bor da u planu koji su napisali ne treba davati dugoročne mere nego one koje se moraju HITNO i ODMAH sprovesti jer su ugroženi životi ljudi. Najluđi deo: plan imali pred sobom 13. februara, odgovorili na njega 4. avgusta - navela je Irena Živković na svom Tviter nalogu, i dodala: 

- U primedbama se kaže da u planu nema: - opis mera koje treba preduzeti - procena efikasnosti mera - rok za realizaciju - nosilac aktivnosti - izvor finansiranja O čemu li ste vi pisali - zapitala se Živković.

 

Podsetimo, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić podneo je krivičnu prijavu koja se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđin. 

- Za zagađenje u Boru u novembru 2019. i januaru 2020. odgovorni su kompanija Ziđin Bor Koper i jedan od njenih rukovodilaca, presudio je pre četiri dana Privredni sud u Zaječaru uz ukupne novčane kazne od 450.000 dinara. Presuda nije konačna jer su obe strane uložile žalbe - poslednju reč daće Privredni apelacioni sud u Beogradu, piše CINS. 

U Tužilaštvu su naveli da postupaju po prijavi, da je u toku i prikupljanje obaveštenja, kao i da je od nadležnog republičkog inspektora u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine zatražen vanredni nadzor kompanije. 

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioksidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagađenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 odsto kapitala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati