Društvo i ekonomija

[ Izvor: Otvoreno.rs ]

05. 10. 2020. 07:21 4

Nastavnik iz Blaca digao glas: Nisam slepi poslušnik, branim čast struke!

Nisam uplašen, jer moje znanje, ljudske i profesionalne kvalitete ne mogu da mi uzmu. Za mene je najbitnije da znam da posle danas postoji sutra i Onaj koji sve vidi - kaže Branimir Lapčević, nastavnik matematike u Osnovnoj školi "Stojan Novaković" Blacu, koji je zbog podrške smenjenoj direktorki izložen pretnjama, suspenziji, ucenama, poniženju...

Kako piše Otvoreno.rs, sve ovo trpi brat otpuštenog nastavnika srpskog jezika i književnosti Vladimira Lapčevića, Branimir, inače član Školskog odbora, koji je digao glas protiv iz SNS postavljene v.d. direktorke.

- Radim u Osnovnoj školi "Stojan Novaković" u Blacu gotovo devet godina. Nastavnik sam matematike, diplomirao sam na Prirodno – matematičkom fakultetu u Nišu sa prosekom 8,89. Napomenuću da nisam član nijedne stranke i da se nikad nisam bavio politikom. Za sve vreme moga dosadašnjeg rada u školi nisam nisam trpeo nikakve političke pritiske od prethodnih direktora ili kolega, niti me je iko ubeđivao da se stavim na stranu neke političke opcije. Član sam Školskog odbora skoro četiri godine izabran od strane svojih kolega. Za vreme dok se na čelu škole nalazila Danijela Nikolić, bio sam jedan od aktivnih nosilaca rada škole i upućen u gotovo sve aktivnosti ove škole koje su se ticale nastave - kaže Lapčević.

Pritisci, pretnje na dnevnom nivou počinju posle smene Danijele Nikolić, doskorašnje direktorke škole od strane ministra Mladena Šarčevića.

- Na prvoj sednici školskog odbora, nakon smene Danijele Nikolić od strane resornnog ministra, novopostavljena v.d. direktorka Marija Ćurčić krenula je sa oštrim kvalifikovanjem funcionisanja škole dok se na njenom čelu nalazila koleginica Danijela ocenjujući da je nastava u drugom planu, kako se ništa ne radi, kako su bitni projekti, ulepšavanje škole, pominjući različite malverzacije itd. Tim njenim stavovima na sednici školskog odbora sam se usprotivio i izneo da je škola odlično funcionisala za vreme direktorke Danijele Nikolić. Nisam mogao da se saglasim sa ovom tvrdnjom jer time nipodaštava rad i trud mnogih mojih kolega za koje znam da časno i odgovorno rade svoj posao, a pre svega upravljanje bivše direktorke Danijele Nikolić koja je umnogome unapredila kvalitet rada škole. U tome su me na sednici školskog odbora podržali članovi, učitelj Saša Đukić i domar škole Veljko Marković.

Tu nije kraj napadima, kako istice Lapčević.

- Pri tome, na sednici je v.d. direktorka iznela neistinu pred članovima Školskog odbora da sam nekoliko godina radio bez diplome, što sam kategorički odbio i tražio od sekretara da se to ispita, a da od nje očekujem javno izvinjenje. Sutradan sam otišao po dokumenta kod sekretara škole Zorana Milutinovića, kada se odjednom u njegovoj kancelariji pojavila v.d. direktorka Marija Ćurčić, koja mi je tom prilikom postavila pitanje: "Da li ima dobrih matematičara u Barbatovcu (među decom, selo udaljeno 8 kilometara od Blaca)?“ Potvrdno sam joj odgovorio na to pitanje, na šta mi je ona odgovorila: "Imaćete priliku ponovo sa njima da radite" što se od septembra i dogodilo. Na početku svog rada u osnovnoj školi u Blacu radio sam u Barbatovcu, a kasnije punih osam godina u Blacu u matičnoj školi. Na ovaj način direktorka Marija Ćurčić, sa njenog aspekta gledišta, htela je da me kazni, jer sam joj se suprostavio na sednici Školskog odbora. Takođe, Veljko Marković, član Školskog odbora, iz Blaca prebačen je da radi u selo G. Draguša, a učitelj Saša Đukić ovog petka je suspendovan. Suspenzija Saše Đukića prati kontekste događaja koje sam izneo. Za sve ovo vreme moja porodica i ja trpimo pritiske, pokušavaju da nas okarekterišu kao Jozićeve ljude (bivši poslanik i predsednik opštine) sa kim sam lično u dobrim odnosima, ali politički nemam nikakve veze.

Bratu Vladimiru, nastavniku srpskog jezika i književnosti nije produžen ugovor, iako je godinama unazad radio u osnovnoj školi u Blacu. Na njegovo mesto primljena je nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Prokuplja, rođaka Darka Laketića, predsednika okružnog odbora Srpske napredne stranke u Toplici, dodaje Lapčević.

- Pritom je od mene traženo da istu tu nastavnicu srpskog vozim tri dana u selo Barbatovac. Pre desetak dana prijavio sam se na konkurs za direktora škole. Na taj način hoću da pokažem da u osnovoj školi u Blacu ne rade klimoglavci, slepi poslušnici Srpske napredne stranke i v.d. direktorke Marije Ćurčić i ODBRANIM ČAST STRUKE. Od tada su krenule pretnje upućene preko ljudi meni i mojoj porodici: "Osvetiće mu se ako ne povuče kandidaturu za direktora škole". Od mnogih kolega sam dobio podršku nakon konkurisanja za direktora ustanove, kao i od mnogih roditelja i stanovnika naše opštine. Sa druge strane shvatam i razumem zabrinutost i zastrašenost mnogih radnika škole, a neki su mi se i pravdali kada sam ih sretao u prolazu. Ipak, treba da znaju da sam stao u odbranu časti struke, za šta je trebalo mnogo hrabrosti. Nisam uplašen, jer moje znanje, ljudske i profesionalne kvalitete ne mogu da mi uzmu, a o kojima drugi neka sude. Za mene je najbitnije da znam da posle danas postoji sutra i Onaj koji sve vidi - zaključio je Lapčević.

Srbija danas, tužna i ponižena. Ali postoji i sutra, kako kaže Branimir Lapčević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati