Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

22. 09. 2020. 16:04 0

Transparentnost o "poklonjenim milionima EPS-a"

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić naveo je danas da je sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama i zadovoljenja javnog interesa, najvažnije da se utvrdi da li su u pitanju nabavke koje su bile zaista potrebne i da li su obezbeđene na način koji obezbeđuje i konkurenciju.

Komentarišući navode potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je firma brata premijerke Ane Brnabić "dobila 20 miliona evra" od Elektroprivrede Srbije (EPS), Nenadić je za agenciju Beta kazao da bi motive kod rukovodstva i službenika EPS-a trebalo tražiti "tek ako bi se ispostavilo da je neka nabavka sporna iz navedenih razloga".

- Zakon o javnim nabavkama koji je važio između 2013. i 2020. godine postavljao je ograničenja za zaključivanje ugovora u slučajevima kada postoji rodbinska ili vlasnička povezanost između predstavnika naručioca i dobavljača. Prema tim ograničenjima, postojala je mogućnost da bude prihvaćena ponuda i kada postoji sukob interesa, ali jedino ako je ona najmanje za 10 odsto povoljnija od prve sledeće - kazao je on.

Nenadić je naveo da se prema tim odbredbama svaki naručilac posmatra nezavisno, dodajući da to znači da se ta zakonska ograničenja primenjuju u slučaju firme koja je povezana sa predsednicom vlade a ne u slučajevima kada firma posluje sa javnim preduzećima i drugim državnim organima.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je u nedelju da je firma Aseko, u vlasništvu brata predsednice Vlade Ane Brnabić, "dobila 20 miliona evra" od Elektroprivrede Srbije (EPS).

Tepić je navela da je Aseko dobio taj novac za poslove obavljene u prethodne dve godine, odnosno od momenta kada je Ana Brnabić postala premijerka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati