Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

19. 09. 2020. 15:23 5

Građani probili ogradu investitora na Fruškoj gori

Nekoliko stotina građanskih aktivista probilo je danas ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori, na parceli na kojoj radove izvodi vlasnica građevinske kompanije "Galens" Sanja Petrić. Kako se može videti na snimcima sa društvenih mreža, više stotina građana okupilo se kod manastira Rakovac odakle su krenuli izbetoniranim putem prema vidikovcu Kesten u nameri da uklone ograde sa planinarske staze Rakovac-Zmajevac.

Učesnici protestne šetnje su potom zastali ispred metalne kapije koja se nalazi na stazi, presekli lance i otvorili je. Nedugo nakon prve razvalili su i drugu kapiju koja je bila postavljena na žutoj planinarskoj stazi.

- Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama u vezi sa napadima na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Krajnje je vreme da počnu da rade na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora - rekla je okupljenima aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.

Povod za današnji skup je inspekcijska prijava u vezi blokade dva javna nekategorisana puta na Fruškoj gori, na trasi žute planinarske staze koja je u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine.

Staza je bila blokirana sa dve metalne kapije u ograđenom delu Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić.

Kako je nedavno pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću “Promist” i jedan od stvarnih vlasnika kompanije “Galens Invest”, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

Zemljište duž Fruške gore, od beočinske do inđijske opštine, u poslednjih nekoliko godina kupovala je mahom od privatnih lica. Neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini. Za kratko vreme, s obzirom na to da je među kupcima veliki broj privatnih lica, došla je u posed desetina hektara na području Fruške gore.

Prema pisanju VOICE-a, Sanja Petrić vlasnica je i parcela u Rakovcu u opštini Beočin, koje delom pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora. Ove godine kroz Nacionalni park je, na zemljštu Srpske pravoslavne crkve, kao i na njenoj parceli, izgrađen i betoniran šumski put, uz kršenje rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i bez potrebnih odobrenja ostalih nadležnih institucija.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati