Društvo i ekonomija

[ Izvor: CINS ]

16. 09. 2020. 10:44 0

CINS: Beogradske škole dužne 7,4 miliona zbog malverzacija

Beogradska budžetska inspekcija je od 2017. godine do danas kontrolisala devet osnovnih škola i u svakoj našla ozbiljne probleme. Zbog raznih malverzacija škole moraju da plate najmanje 7,4 miliona dinara, a nezakonito su potrošile i mnogo više, pokazuje istraživanje CINS-a. Neki direktori i računovođe prekršajno su kažnjeni, dok pojedini direktori godinama izbegavaju sud.

Osnovna škola Branko Radičević već skoro pola veka je u novobeogradskom Bloku 45. Osim što se u njoj školovao sadašnji predsednik države, Aleksandar Vučić, jedna je od retkih u zemlji koja ima bazen. U njemu je voda najtoplija u gradu, piše na sajtu škole plivanja "Boda Roda", inače dugogodišnjeg zakupca bazena i pomoćnih prostorija ove osnovne škole.

Međutim, u poslednjih devet godina posao sa bazenom ne samo da je naštetio OŠ Branko Radičević već je naneo i višemilionsku štetu budžetu, pokazuje dokumentacija do koje je došao CINS.

Naime, gradska i republička budžetska inspekcija pronašle su da je OŠ za to vreme školi plivanja izdavala bazen nekad i bez saglasnosti lokalnih vlasti. Zakupac je napravio velika dugovanja koja škola do danas ne uspeva da naplati, a u kontroli gradske inspekcije utvrđeno je i da od 2015. do kraja 2017. godine škola nije vraćala u budžet novac koji je zakupac trebalo da plaća za struju, grejanje i druge komunalije, čime je oštetila budžet za nešto više od šest miliona dinara.

Tu, međutim, nije kraj. Škola je iz godine u godinu smanjivala cenu komunalija za bazen i pomoćne prostorije od 330 m2, pa je pre dve godine ugovorena cena od 200 evra mesečno, pet i po puta manja od realne. Zbog toga je škola u budžet trebalo da vrati i iznos realne cene, kao i troškove ostalih zakupaca - ukupno 2,3 miliona dinara. Škola je probila dva roka i do sada uplatila 1,5 miliona.

Ova škola nije jedina sa višegodišnjim i višemilionskim dugovima. Istraživanje pokazuje da su sve osnovne škole koje je beogradska budžetska inspekcija proveravala od 2017. do avgusta 2020. zagazile u malverzacije, najčešće u vezi sa izdavanjem školske imovine. Tako devet škola moraju u budžet da vrate 7,4 miliona dinara, od čega njih sedam plaća oko 6,4 miliona samo na osnovu komunalnih troškova koje su napravili zakupci.

Drugi razlozi su nezakonito izdavanje prostora, isplata jubilarnih nagrada zaposlenima, isplate za prevoz zaposlenima i onda kada nisu dolazili na posao, nenamensko trošenje novca, pokazuju zapisnici iz kontrola Službe za budžetsku inspekciju Grada Beograda.

Pored 7,4 miliona dinara, škole su morale da vrate još novca, ali inspekcija nije precizirala iznos, već je ostavljeno školama da to naknadno izračunaju i uplate. Do avgusta ove godine većina škola je učinila sve što je inspekcija naložila, te je najveći deo para vraćen u budžet.

Za desetine drugih prekršaja inspekcija nije naložila mere, pa su tako škole, primera radi, bez posledica ugovarale poslove kojima su favorizovale pojedine firme, manje su naplaćivale zakup ili su izdavale školski prostor pekarama, sportskim klubovima i firmama bez javnog nadmetanja i bez saglasnosti lokalnih vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati