Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

03. 09. 2020. 14:20 6

SEDAM SLUČAJEVA, ISTI ADVOKAT Deca dodeljena moćnim očevima - slučajnost ili sprega na sudu?

Marija Mali i Nataša Naletina, dve majke koje su ekspresnom odlukom ostale bez starateljstva nad decom povezuje jedna osoba - Lidija Alagić, ranije sudija Prvog osnovnog suda, sada Višeg suda u Beogradu. To nije sve - u sedam slučajeva oduzimanja dece majkama uključena je ista adokatska kancelarija na čijem čelu je Dragan Krajnović.

Kako izgleda borba majki u Srbiji za starateljstvo nad decom, pokazuje slučaj sedam žena koje su se obratile brojnim institucijama - uključujući Ministarstvo pravde, Agenciju za borbu protiv korupcije i Lekarsku komoru - i zatražile da se ispitaju njihove sumnje da je u parničnim postupcima za razvod braka i vršenje roditeljskog staranja bilo korupcije i drugih nepravilnosti, pisao je BIRN.

U pritužbi poslatoj Agenciji za borbu protiv korupcije one pišu da su uočile da je, kao po pravilu, u tim postupcima suprotnu stranu zastupao beogradski advokat Dragan Krajnović, da su angažovani isti sudski veštaci koji su potom uvek veštačili u korist očeva, odnosno Krajnovićevih klijenata. Takođe, navode da su u pojednim predmetima uvek postupale iste sudije koje su uvek donosile presude, u korist očeva.

Ove teške optužbe potpisale su majke Jelena Petrović, Nataša Naletina, Ivana Pavlović, Olivera Bajin, Bojana Ivančević Zinaić. Među potpisnicama je i Marija Mali, bivša supruga sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, ali i Milica Nikolić, bivša supruga advokata Dragana Krajnovića.

"Ekipa" advokat - veštak - sudija

Danas je pisao da je sudija Lidija Alagić u slučajevima Marije Mali i Nataše Naletine, maloletnu decu dodelila očevima, ne uvažavajući mišljenja centara za socijalni rad, donoseći konačne presude u rekordnom roku, i ne obazirući se na nasilje koje su od svojih muževa trpele, kako su govorile.

Prema tvrdnjama Marije Mali i Nataše Naletine, njih povezuju još dve osobe - sudska veštakinja, odnosno psihološkinja Nada Janković, koja je u oba slučaja bila u Komisiji veštaka, kao i advokat koji je zastupao očeve - Dragan Krajnović, tj. njegova advokatska kancelarija.

Ova dva slučaja svakako nisu jedina, pored BIRN-a i Danas je pisao, da je još šest žena prošlo kao njih dve od iste ili slične "ekipe". Dodajmo i da je u slučaju Nataše Naletine sutkinja Alagić donela odluku da deca ostanu kod oca, bez uvažavanja mišljenja Centra za socijalni rad. Sve je završeno za samo mesec dana, a dozvoljeno joj je da viđa decu sredom NA SAT VREMENA.

Nataša je za Danas rekla da je baš kao i u slučaju Marije Mali ista "ekipa" (Alagić, Janković, Krajnović) učestvovala u dodeljivanju njene maloletne dece suprugu. S tim, kako ukazuje, advokat njenog muža nije bio Krajinović, već advokatica iz njegove kancelarije - Ivana Ristić.

Nataša kaže da je sutkinja Alagić "poludela" što je sve iznela u javnost, ali i veštakinja Janković, koja je na ročištu  tražila da se Nataši ukine mogućnost da viđa decu čak i tih sat vremena sredom?! 

- Žalila sam se svima, od Ministarstva pravde do predsednice suda. Žalbu koju sam podnela na odluku da se deca dodele suprugu, Alagić je držala čak tri meseca u fioci - izjavila je Nataša.

Sudija Lidija Alagić je donela rešenje na čak 12 kucanih strana o tome da se deca povere ocu na samostalno staranje. Rešenje donosi u odnosu na komisijsko mišljenje lekara, koje nije potpisala jedna od članica komisije. Alagić donosi rešenje bez mišljenja Centra za socijalni rad, koje je u sud stiglo dan kasnije.

Svoju priču Nataša je prvi put iznela u javnost u emisiji "Život priča", zbog koje autorki Tatjani Vojtehovski preti poternica. Kako je novinarka rekla za Direktno.rs šokirana je saznanjem da može biti uhapšena jer se nije odazivala sudu, a da za postupak tri godine nije znala. Tužilaštvo je naložilo njeno dovođenje u sud.

Krajnović satupao i bivšeg Ivane "Models"

Javnost se seća i slučaja bivše članice grupe "Models" Ivane Stamenković, koja je, takođe, izgubila starateljstvo nad ćerkom, a posle pet godina suđenja uspela je da dokaže da je bila zlostavljana u braku. Bivši suprug dobio je uslovnu kaznu od godinu i po dana, a u sporu za starateljstvo zastupao ga je advokat Dragan Krajnović. 

Još 2014. godine Ivanina zastupnica, Nevena Veselinović, tvrdila je za "Blic" da "advokat bivšeg Ivaninog supruga Dragan Krajnović uvek zastupa očeve i uvek očevima budu dodeljena deca“ uz isti komentar:

"Dete je emocionalno vezanije za oca, što se desilo i nama. Simptomatično je to da je u svim slučajevima sudija isti, baš kao i veštaci. To nije koincidencija". 

Slavici posle četiri godine vraćena oteta deca

U emisiji "Život priča", pored mogućih koruptivnih radnji u ovim sudskim procesima ukazivano je i na druge probleme u društvu, zbog čega sada Vojtehovski ispašta. Svakako je poseban i slučaj Slavice Burmazović kojoj je bivši muž turski državljanin Ejup Sabri Jundžu oteo decu, odveo ih iz Srbije i nije ih vraćao četiri godine, uprkos pravosnažnoj presudi turskog suda. 

Slavica je čak četiri puta bila sagovornik poznate voditeljke u serijalu na TV "Prva" i svaki put njena priča je rasplakala Srbiju, ali tek pre godinu dana su joj deca vraćena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati