Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

05. 08. 2020. 19:14 5

Crna Gora razmatra otvaranje granice za državljane Srbije

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić kazao je na konferenciji za medije da se, nakon što je Crna Gora dozvolila državljanina Rusije i Azerbejdžana da bez ikakvih dodatnih uslova udju u zemlju, da će se i Ukrajina, zbog bolje situacije, naći na ažuriranoj listi. Naveo je i šta je to potrebno da granice budu otvorene za države u regionu, među kojima je i Srbija.

- Institut je napravio metodologiju koja je slična sa onom Evropske komisije. Jedan od ključnih parametara je broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a drugi je kretanje broja obolelih odnosno dugoročni trendovi. Kada se radi o regionu, vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake kada se radi o ažuriranju liste. Tu ne smemo zaboraviti potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore - rekao je on.

Građani Srbije od 15. marta ne mogu ući u Crnu Goru, čak ni oni koji imaju nekretnine ili porodicu, niti ako imaju test da su negativni na koronavirus. Moguće je jedino da dođu privatnim avionima, ali je od 12. juna potreban PSR test i da imaju rezervisan hotel.

Osim toga, državljani Srbije mogu bez ikakvih uslova ući u Crnu Goru ako dolaze iz zemalja Evropske unije i ostalih na "zelenoj listi" Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ukoliko su u njima proveli najmanje dve nedelje.

Srpski državljani koji dolaze iz država sa "žute liste" Instituta za javno zdravlje Crne Gore, moraju da poseduju rezultate jednog od testova, pod uslovom da su u toj zemlji proveli najmanje dve nedelje.

Državljani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije moraju u institucionalni karantin od 14 dana, osim starijih od 70 godina, dece mlađe od 11 i osoba koji su morali u Srbiju ići zbog medicinskog tretmana koji idu u kućnu samoizolaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati