Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

04. 08. 2020. 06:33 2

Nema sankcija za doktorku zbog uvreda na rasnoj osnovi

Klinički centar Vojvodine zvanično je podneo prijavu Lekarskoj komori Srbije protiv dr Milene Šćekić, koja je snimljena kako iz lifta, 29. juna, upućuje rasističku uvredu studentkinji Š. O. iz Irske.

Ovu informaciju za 021 potvrđuju u Kliničkom centru Vojvodine, u kojoj ova doktorka radi i koja je podnošenje prijave Lekarskoj komori Srbije najavila odmah nakon ovog incidenta.

Podsetimo, u javnosti se pojavio snimak na kojem se čuje da žena, koja se predstavila kao doktorka, govori studentkinji Š. O. da izađe iz lifta jer vlada korona, pritom joj upućujući psovku. Potom je dr Šćekić studentkinju nazvala "crnom kravom" i smejala se.

Studentkinja Š. O. rekla je za 021 da je čin doktorke bio "ničim izazvan rasistički napad i da za njega nema opravdanja".
Ovaj slučaj izazvao je puno reakcija u javnosti, kao i reakciju ustanove u kojoj je dr Šćekić zaposlena. 

- Postupajući u skladu sa mišlјenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalјu nadležnost - kažu za 021 u KCV.

Međutim, dokle se stiglo sa postupkom nepoznato je jer Lekarska komora Srbije već 11 dana ne odgovara na pitanja 021 o ovom slučaju.

Nakon ispada, reagovala je i dr Milena Šćekić i to otvorenim pismom. Doktorka se izvinila za svoj postupak i poručila da je reagovala u afektu. 
- Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, a tom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja - navela je dr Šćekić u pismu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati