Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 08. 2020. 15:42 2

Država "Ziđinu" u Boru dala dozvolu da narušava zdravlje ljudi!

Ekološku katastrofu koja u Boru traje godinama nema ko da spreči jer "Ziđin Bor Koper", koji je najzaslužniji za zagađivanje životne sredine u ovom gradu, štiti država Ugovorom o strateškom partnerstvu.

Na vapaje građana Bora nema ko da odgovori, jer je Srbija kineskom investitoru dala dozvolu da sa životnom sredinom radi šta želi. Naime, u Ugovoru koji je država sa novom kompanijom "Ziđin Bor Koper" potpisala jasno se ističe da ona ne podleže zakonskom merama ukoliko dođe do prekomernog zagađenja.

Kao jedna od obaveza Srbije, kako se u ugovoru navodi, jeste da pomogne RTB Bor da pripremi Ekološki akcioni plan i obezbedi dozvolu od Ministarstva zaštite životne sredine. Kompanija u tom prelaznom periodu neće biti sankcionisana niti novčano kažnjena zbog neusklađenosti sa standardima zaštite životne sredine.

- Glavni uzrok toga da Borani neće masovno da izađu na ulice, jeste da pet hiljada porodica se hrani iz te kompanije. To jeste glavni uzrok da ljudi misle da nije tako strašno narušeno zdravlje - kaže za Direktno predsednica Stranke slobode i pravde Bor Irena Živković i dodaje da je kompanija prema ugovoru takođe u obavezi da radna mesta za te radnike obezbedi na tri godine, a posle toga više nisu u obavezi da isti broj radnika drže.

Ono što se u ugovoru još navodi jeste da kompanija nije primila nikakvu žalbu u vezi sa kršenjem propisa o zaštiti životne sredine, a investitoru se daje garancija da se tako nešto u budućnosti neće ni desiti. Građani Bora su zbog zagađenja protestovali u više navrata, a dopis o ovoj ekološkoj katastrofi poslat je i nadležnom ministarstvu, ali uzaludno.

- Niko nije tu nadležan, niko nije obavezan i onda da bi primirili situaciju Ziđin pred sudom izlazi u medijima. Mi smo novembra 2019. podneli krivične prijave protiv ministra Gorana Trivana, gradonačelnika Bora i sadašnjeg generalnog direktora Ziđina, ali po pitanju te prijave se ništa ne radi - navodi Živković.

Od kada je kineski investitor preuzeo rukovodstvo nad RTB Borom krajem 2018, Ministarstvo zaštite životne sredine više puta je proveravalo rad kompanije, a dva puta je izveo i pred sud, ali se ništa nije razrešilo.

- Njih ugovor štiti da ne odgovaraju za narušavanje životne sredine, zato je i bilo smešno kada je izašlo u medije da je država Srbija započela proces protiv kompanije Ziđin u sudu u Zaječaru gde ih tereti za tako nešto. Oni im to dozvoljavaju ugovorom, a kao ih navodno terete - kaže Živković.

Iako se Ziđin i odgovorna lica terete da su u dva navrata izazvali prekomerna zagađenja vazduha u Boru sumpor-dioksidom (SO2), kao i da su doveli do prekomernog zagađenja olovom i kancerogenim česticama poput arsena u više navrata tokom 2018, ova kompanija nastavila je svoj rad normalno.

Sumpor dioksid, nikl, olovo, arsen, živa - neka su isparenja i čestice koje građani Bora svakodnevno udišu u količinama koje prelaze granice dozvoljenog, a dokle će država žrtvovati zdravlje svojih građana ostaje da vidimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati