Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 07. 2020. 17:07 2

Akademici: Protiv obnove i odbrane ustaških zločina i ideja

"Sa nevericom smo pročitali izjavu Dubravke Stojanović, redovne profesorke istorije na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objavljenu na portalu "Nova S" (26. 7. 2020), o Blagoju Jovoviću, atentatoru na Antu Pavelića: "Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike. [...] To je necivilizacijski sunovrat, to je slavljene osvete, principa ‘oko za oko’ i slanje poruke da je svako nasilje dozvoljeno". Smisao ove izjave nije promenjen iskazom da je Pavelić počinio monstruozne zločine", navodi se u protestnom pismu koje su potpisali naši akademici.

Nekoliko sedmica ranije (30. 6. 2020), Nikola Samardžić, još jedan redovni profesor na Odeljenju za istoriju, podržao je ustaški stav na društvenoj mreži Tviter, u kome se, posle niza primitivnih uvreda na račun srpskog naroda, genocid počinjen u logoru smrti Jasenovac opravdava tobožnjim srpskim zločinima i naziva "odgovorom na vladavinu" Karađorđevića. Nešto ranije (21. 11. 2019), Samardžić je na istoj društvenoj mreži napisao da "Mora nova četrdeset osma" i založio se za otvaranje novog logora u Hrvatskoj, po ugledu na Goli otok.

Ovo su samo najnovija u nizu višegodišnjih skandaloznih istupanja dvoje redovnih profesora istorije na Univerzitetu u Beogradu.

Legalistička osećajnost Stojanovićeve prema Paveliću i Samardžićeva apologetika Jasenovca pojavljuju se u vremenu velike obnove ustaških ideja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Čak i u Makedoniji štampane su, pa povučene, ustaške poštanske markice. U javnom životu zemalja EU i SAD, nacistički i ustaški zločini danas se zamagljuju ne samo relativizovanjem i prećutkivanjem, nego i proglašavanjem branilaca za osvajače i žrtava za zločince. Rusi i Srbi, narodi koji su dali najveće žrtve u borbi protiv nacističke Nemačke, ustaške Hrvatske i njihovih saveznika, proglašavaju se za zločince i izazivače Drugog svetskog rata.

Srbi nisu jedini narod koji je pretrpeo genocid i koji, kada pravda izostane, kažnjavanje zločinaca smatra podvigom. Jevreji, Jermeni i Rusi su primer kako se zločinci kažnjavaju, ali i kako se gradi kultura sećanja koja ne dozvoljava poricanje i poigravanje sa genocidom.

Izražavamo duboko žaljenje zbog ovog urušavanja ugleda Univerziteta u Beogradu. Protestujemo zbog izjava Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića, koje smatramo uvredom na račun srpskog naroda, struke, zdravog razuma i osnovnog ljudskog morala, navodi se u pismu koje su potpisali naši akademici

Protestno pismo su potpisali:

Prof. dr Slobodan Antonić
Akademik Danilo Basta, član SANU
Komnen Bećirović, pisac i publicista
Prof. dr Siniša Borović, general
Prof. dr Milan Brdar
Prof. dr Đorđe Bubalo
Prof. dr Slobodan Vladušić
Prof. dr Aleksandar Jovanović
Prof. dr Nenad Kecmanović
Prof. dr Miloš Ković
Prof. dr Leon Kojen
Prof. dr Časlav Koprivica
Akademik Vasilije Krestić, član SANU
Emir Kusturica, reditelj
Prof. dr Goran Latinović
Prof. dr Aleksandar Lipkovski
Prof. dr Milo Lompar
Prof. dr Draga Mastilović
Prof. dr Aleksandar Milanović
Prof. dr Jovan Popov
Prof. dr Slobodan Samardžić
Prof. dr Darko Tanasković
Dr Slavenko Terzić, dopisni član SANU
Prof. dr Srđa Trifković
Prof. dr Bogoljub Šijaković
Prof. dr Srđan Šljukić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati