Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

30. 07. 2020. 14:00 9

NA PITANJE TEPIĆ Ljajić odgovorio ko je izvozio oružje u Jermeniju

Za izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine izdato je 19 dozvola, a izvoz je omogućen firmama "Vectura trans", "Partizan tech" i "Zastava oružje", naveo je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u pisanoj izjavi, odgovarajući na pitanja o trgovini oružja i izvozu za Jermeniju, koja je postavila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Ljajić napominje da formalno pravno, izvoz oružja u Jermeniju nije protivzakonit, ali da se ubuduće mora voditi računa da se ne naruše prijateljski odnosi sa Azerbejdžanom.

On precizira da je izvoz oružja u Jermeniju počeo 2017. godine, a da je do danas izdato 19 dozvola u vrednosti od 33 miliona evra, od čega je oko 20 miliona realizovano. Za izvoz u ovu zemlju u navedenom periodu odbijen je jedan zahtev za izdavanje dozvole.

Od ukupnog broja izdatih dozvola za Jermeniju, 15 je izdato privrednom društvu "Vectura trans", tri privrednom društvu "Partizan tech" i jedna kompaniji "Zastava oružje". Preduzeću "Zastava oružje" dozvola je izdata prošle godine, sa vrednošću izvoza od 120 hiljada evra, naveo je Ljajić.

Ljajić ističe da je Srbija, prema podacima međunarodne organizacije "Small Arms Survey", godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu naoružanja. On dodaje da je Srbija 2017. delila 3. i 4. mesto u svetu sa Holandijom (iza Nemačke i Švajcarske), u 2018. godini je bila na 5. poziciji, a u 2019. deli 4. i 5. mesto sa Velikom Britanijom (Iza Nemačke, Švajcarske i Holandije).

Prema rečima ministra trgovine, od 2015. godine do danas je izdato ukupno 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, ali da nisu sve dozvole i realizovane. Srbije je u tom periodu izvozila naoružanje i vojnu opremu u 113 zemalja, a najveći broj dozvola izdat je za izvoz u Bugarsku (179), BiH (151), SAD (143), Saudijsku Arabiju (139).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati