Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 07. 2020. 07:15 13

Koje video nadzore održava firma Vulinovog druga za 7. 5 miliona?

Firma „DBS Konsel sekjuriti servis“, posle postavljanja kamera na Kosovu - posla vrednog milion evra, kako je pisao Direktno.rs dobila je još jedan posao, i to - održavanje sistema video nadzora, čija je procenjena vrednost 7.5 miliona dinara. Međutim, pitanje koje interesuje javnost je, koje to sisteme video nadzora ova firma održava kada nijedan ne funkcioniše?

Iako je postavljanje kamera na auto-putu pompezno najavljeno više puta, kao i da će to biti najsavremenije kamere koje će snimati saobraćajne prekršaje, sudeći po iskustvima vozača, ovaj sistem ne funkcioniše. Zato nije čudno što se srpska javnost pita za koji konkretno posao je "DBS Konsel sekjuriti servis" dobila posao?

Da podsetimo, ova informacija objavljena je na sajtu JP "Putevi Srbije" 17. septembra 2019. godine, i naznačena je kao "Javna nabavka br. 66/2019 - Održavanje sistema video nadzora".

Međutim, ništa od ovog ne bi bilo čudno, da nije u pitanju ista firma sa kojim je prilikom realizacije posla na Kosovu 2012. godine doveden u vezu tadašnji direktor Kancelarije za KiM, sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, za koga su mediji pisali da je svom drugu, izvesnom Urošu Čubriloviću, vlasniku firme „DBS Konsel sekjuriti servis“ namestio posao vredan skoro milion evra.

Kako je tada pisao Insajder, u vreme kada je 2012. godine na čelu Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio Aleksandar Vulin, odobrena je i unapred plaćena ugradnja sistema za video nadzor u opštini Zvečan na Kosovu. Taj posao vredan oko 900.000 evra dobila je privatna firma „DBS Konsel sekjuriti servis“ iz Beograda, vlasnika Uroša Čubrilovića. Detalje ove nabavke, iako su plaćene iz republičkog budžeta, Vlada Srbije držala je pod oznakom "strogo poverljivo". Ovaj posao sklopljen je iste godine kada je Vulin isplatio više od 200.000 evra za stan, posle čega je isplivala i afera "tetka iz Kanade". 

Novinari Insajdera tom prilikom otkrili su da je dokumentacija o ovoj nabavci označena poverljivom. Vlada Srbije, koju su 2012. godine činile SPS i SNS, proglasila je ugovor o ovoj nabavci strogo poverljivim, pa se tako za nabavku kamera nije primenjivao tada važeći Zakon o javnim nabavkama, kao što ni oglas za kupovinu kamera nije objavljen u Službenom glasniku.   

U septembru 2019. godine ista ta firma dobila je još jedan posao, i to "održavanje sistema video nadzora", vredan 7,5 miliona dinara na godišnjem nivou, a ugovor važi tri godine.

Kako se navodi na sajtu JP Putevi Srbije, 16. avgusta za ovaj posao izabrana je zajednička ponuda firme „DBS Konsel sekjuriti servis“ i firme "Teliks" kao "najpovoljnija za zaključenje ugovora o javnoj nabavci usluga - Održavanje sistema video nadzora, sa ponuđenom ukupnom cenom radnog sata u iznosu od 8.400,00 dinara bez PDV-a i rokom za otklanjanje prijavljenog kvara od 24 sata.

Kako se dalje navodi, naručilac je 27. juna doneo odluku o pokretanju otvorenog postupka javne nabavke usluga - Održavanje sistema video nadzora, za navedenu javnu nabavku objavio je poziv za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki 17. jula 2019. godine, a nakon stručne ocene ponuda komisija je 19. avgusta sačinila izveštaj u kome je navela da je ponuda firmi „DBS Konsel sekjuriti servis“ i "Teliks" "prihvatljiva" i da je kriterijum za ocenjivanje "najniža ponuđena ukupna cena radnog sata - najniža". Međutim, prema podacima sa portala JP Putevi Srbije, ovo je bila jedina ponuda.  

Iz JP Putevi Srbije rekli su nam da je ugovor sklopljen nakon sprovedene javne nabavke broj 66/2019 - Održavanje sistema video nadzora.

- Nabavka je realizovana u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i objavljena je na portalu javnih nabavki i internet prezentaciji JP „Putevi Srbije“ - rekli su za Direktno.rs iz JP "Putevi Srbije“ i poslali nam link sa svog portala gde se mogu pogledati detalji predmetne javne nabavke, odluka o dodeli ugovora i obaveštenje o zaključenom ugovoru iz čega se vidi i osnov za dodelu ugovora.

U tekstu smo sve ključne detalje izneli, međutim, za ostale odgovore, na pitanja da li je vlasnik ove firme izvesni Uroš Čubrilović, prijatelj ministra odbrane Aleksandra Vulina i da li je u pitanju ista firma koja je postavljala kamere na Kosovu - ostali smo uskraćeni.

Proverili smo u Agenciji za privredne registre, vlasnik ove firme jeste izvesni Uroš Čubrilović, koji se u vreme spornog ugovora vrednog skoro milion evra oko postavljanja kamera na Kosovu dovodio u vezu sa ministrom odbrane, tadašnjim direktorom Kancelarije za KiM Aleksandrom Vulinom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati