Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 07. 2020. 15:25 4

DUPLI ARŠINI ŠARČEVIĆA Zašto ne smeni direktorku OŠ "Đuro Strugar"?

Roditelji čija deca idu u OŠ "Đuro Strugar", njih 321, uputili su peticiju ministru prosvete Mladenu Šarčeviću sa razlozima za smenu kontroverzne direktorke ove škole.

Direktorka OŠ „Đuro Strugar“ Aleksandra Lončar, je za dve godine svog mandata iza sebe ostvila preko 70 prijava na nezakonitosti, te se roditelji pitaju šta još treba da se desi da bi dobila razrešenje.

Protiv direktorke je u toku više sudskih procesa, od kojih je najozbiljniji onaj koji se protiv nje vodi zbog pretnje smrću zaposlenom.

Osim ovoga, kako se navodi u pismu, direktorka je falsifikovala zapisnik Školskog odbora i Saveta roditelja, kao i Školskog plana i programa.

Lončar je sprovodila i javne nabavke suprotno sa zakonom i samovoljno izabrala destinaciju (objekat bez upotrebne dozvole) za rekreativnu nastavu, suprotno od odobrenih destinacija. Rezultat ovoga bio je 40% dece sa dijarejom i povraćanjem.

Diskriminacija dece sa posebnim potrebama i dece romske populacije i dozvole stručnom saradniku škole da zloupotrebljava lične podatke roditelja još jedan su od razloga za njenu smenu.

Utvrđen je i mobing nad zaposlenima, za koji postoji medicinska dokumentacija, usled čega je 12 zaposlenih otišlo iz skole usled pritisaka.

Sve ovo samo su neki od razloga za razrešenje Aleksandre Lončar sa pozicije direktorke, a većina ovih primedbi i prekršaja blagovremeno su upućeni i ministarstvu prosvete.

Razlozi za razrešenje direktorke OŠ „Triva Vitasović Lebarnik“, kako navode roditelji, da „predstavnik đackog parlamenta nije prisustvovao sednici skolskog odbora“ i „nisu unesena imena predstavnika Saveta roditelja u dnevnik“, bili su dovoljni za razrešenje Nataše Zec.

- Kakva slučajnost, u velikom broju prijava postupala je bas republička inspektorka Vesna Zagorac koja je razrešila i direktorku Natašu Zec, za ove dve, rekli bi „banalne nepravilnosti“ u odnosu na ono što je kod nas u školi utvrđeno. Vesna Zagorac nam je lično rekla, da nije imala dovoljno elemenata za razrešenje - navodi se u pismu.

Roditelji se  stoga pitaju da li su ovde  "ipak „dupli aršini“ u pitanju-po svaku cenu zaštititi političke istomišljenike", s obzirom da je poznato da je član Srpske napredne stranke i nadaju se razrešenju direktorke.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati