Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 07. 2020. 17:02 4

"BIA je tražila da se nađemo ispred Metropola" Student Vučković o privođenju

U 17 sati sam dobio poziv od BIA da se nađemo ispred Metropola. Odveden sam u policijsku stanicu Rakovica gde sam bio do 21.30, i kasnije sam prebačen u stanicu u Despota Stefana gde sam zadržan još tri sata. Samo mi je rečeno da je važno da ne budem prisutan na skupu - rekao je predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta Nemanja Vučković, kog je policija držala protivpravno sedam sati zatvorenog u svojim prostorijama.

 

- Bio sam sa drugom. Krenuli smo da kupimo megafon, a kada smo bili negde kod ustavnog suda, ja sam dobio poziv od pripadnika BIA. Pozvali su me da se nađemo, a kada smo se našli, zamolili su me da pođem sa njima. Pitao sam ih koliko ću se zadržati, da li ću duže od pola sata, zbog organizacije stvari koje sam imao te večeri, i oni su mi rekli duže. Morao sam da isključim telefon i pošao sam sa njima do stanice u Rakovici - priča za Direktno.rs Nemanja Vučković.

U policiji mu, kako je istakao, niko nije objasnio zašto je tu. Samo je dao izjavu o svojim aktivnostima u prethodna tri dana, a policijci su, kako je rekao, bili profesionalni i korektni.

- Tamo sam bio do pola 10. Nakon toga, jer nisu imali ni osnova ni zakonsko pravo da me drže duže od 4 sata, a da mi ne napišu pritvor, upućen sam u 29. novembra u Odeljenje za javni red i mir, i tu sam zadržan do ponoći, nakon čega sam pušten. Međutim, to zadržavanje je bilo protivpravno, jer ja mogu da budem zadržan od policijskih službenika četiri sata ili da mi se piše pritvor i zadržavanje od 48 sati da bi imali pravni osnov, ali to nije urađeno - rekao je on.

Vučković, koji je i predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta rekao je za Direktno.rs da je zgrožen nasiljem na protestima 7. i 8. jula preko Fejsbuka uputio poziv studentima na protest ispred Doma Narodne skupštine, nakon čega je priveden i zadržan.

Istakao je i da je oko 22h u policijsku stanicu u Bulevaru despota Stefana došao advokat Vladimir Gajić u želji da mu pomogne, ali da mu je rečeno da on nije tu, iako je već bio doveden u stanicu, što je, kako je naveo, krajnje zabrinjavajuće.

- Njima je bilo važno da ja ne budem na protestu, jer su, pretpostavljam mislili da ja na neki način mogu da pokrenem studente i da mobilišem studentsku populaciju. Ali, ja sam uputio poziv na miran protest, tako da je njihova odluka bila protivpravna - rekao je on. 

Vučković je ranije u Beoradu organizovao desetak nenasilnih skupova podrške ljudima koji su protestovali protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali kako je naveo, tada nije imamo nikakvih problema s policijom.

- Suština je da nekome ne odgovara da postoje nezavisne studentske i patriotske organizacije koje misle svojom glavom - ocenio je predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati