Društvo i ekonomija

[ Izvor: New York Times ]

09. 07. 2020. 11:53 9

SVETSKI MEDIJI Njujork Tajms: Ovo je samo Milošević radio

Hiljade Srba protestovalo je drugu noć zaredom, nezadovoljni odgovorom predsednika Aleksandra Vučića na pandemiju koronavirusa i opštim stanjem demokratije u zemlji. Ovo su prvi protesti u Evropi od početka pandemije, a pojedini analitičari tvrde da ovoliko nasilan odgovor policije nije viđen od vladavine Slobodana Miloševića devedesetih, piše ugledni Njujork Tajms.

Narod je na ulice izašao najpre u utorak, kada je Vučić saopštio da bi u Beogradu mogao da se uvede trodnevni policijski čas zbog drugog talasa zaraze koronavirusom. Međutim, na demonstracijama je ubrzo izraženo opšte nezadovoljstvo Vučićevom kontrolom nad kreiranjem politike i upravljanjem krizom u Srbiji, navodi američki list.

Protesti su nastavljeni i u sredu iako je srpski predsednik najavio da neće biti ograničenja kretanja za vikend.

Njujork Tajms navodi da je nezadovoljstvo građana očigledno, ne samo u odluci o policijskom času, već i zbog ukidanja mera, organizovanja izbora i dopuštanja velikih okupljanja bez socijalne distance u toku pandemije.

Vučić je, pišu, proglasio pobedu nad koronavirusom u maju i relaksirao mere mnogo brže u odnosu na ostale zemlje u Evropi.

Odbio je da promeni način upravljanja krizom, uprkos skoku slučajeva na dnevnom nivou na preko 300 i ukazivanjima istraživačkih novinara da je broj zaraženih veći nego što se objavljuje.

Prema kritičarima Vučića, njegova odluka da ublaži ograničenja uoči izbora koji su povećali njegovu moć, a zatim da ih opet uspostavi, deluje kao da se igra javnim zdravljem zbog politike, piše list.

Policijski službenici su snimljeni kako palicama tuku nenaoružane demonstrante, a te scene neki analitičari upoređuju sa ponašanjem policije tokom vladavine Miloševića, predsednika Srbije za vreme ratova na Balkanu, kome je kasnije suđeno za ratne zločine u Hagu.

Vučić je u svom obraćanju naveo da je policija imala pravo da tako reaguje i da je primećeno strano mešanje sa ciljem da se naruši imidž Srbije na međunarodnom planu, piše Njujork tajms.

I drugi svetski mediji izvestili su o protestima u Beogradu, i brutalnosti policije prema demonstrantima. 

NZZ: Džeki Čen umesto protesta?!

Švajcarski Neue Zürcher Zeitung čudio se izveštavanju Javnog servisa u Srbiji dok se u utorak uveče održavao veliki protest u Beogradu na pet minuta hoda od zgrade RTS.

"Državna radio-televizija nije smatrala vrednim izveštavanja sukobe ispred parlamenta - u neposrednoj blizini njihove redakcije. Umesto toga su prikazivali drugorazredni karate-film", aludirali su na film sa Džekijem Čenom u glavnoj ulozi, što je preneo novinar DW Nemanja Rujević.

Index.hr: Rat u Beogradu trajao od šest sati, brutalni snimci

U opširnom izveštavanju iz Beograda, hrvatski portal Index.hr je opširno pisao o protestima u Beogradu i brutalnosti policije, kao i da su drugi gradovi ustali na noge - Niš, Novi Sadu i Kragujevac.

- Tokom protesta u sredu povređeni su i glumac Sergej Trifunović, lider PSG, te Boško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od čelnika  Saveza za Srbiju"- dodaje Index.

Gardijan: Nasilni protesti u Beogradu 

Londonski Gardijan piše da su se demonstranti i policija sukobili drugu noć zaredom u Beogradu usled besa građana zbog najavljenog policijskog časa za vikend.

Gardijan piše da je grupa demonstranata prvo veče upala u Parlament, a da je policija odgovorila suzavcem i demonstracijom sile. List ističe zvanične statističke podatke o situaciji sa koronavirusom u Srbiji, ali podseća i da su na počeku pandemije kineski stručnjaci preporučili stroge mere, međutim u poslednjih nedelja došlo je do otvaranja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati