Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 07. 2020. 15:39 0

"SPC da prestane sa etiketiranjem novinara"

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje saopštenje patrijarha Srpske pravoslavne crkve u kom se redakcija Danasa bezobzirno napada i vređa i upozorava javnost da je uticajni verski poglavar svojim ekstremističkim istupom ozbiljno ugrozio bezbednost novinara i svih zaposlenih u Danasu.

U svom pamfletu vrh SPC-a koristi već poznate i krajnje opasne etikete iz mračnih devedesetih te naziva ugledni beogradski dnevnik "antisrpskim" i "autošovinističkim“, a i episkopa Grigorija takođe svrstava u arhineprijatelje srpskog naroda i kriminalce.

Reakcija SPC-a usledila je nakon teksta objavljenog u Danasu o donaciji crkvi iz budžetske rezerve Republike Srbije, vrednoj milijardu dinara.

Vođeni javnim interesom, urednici i novinari Danasa su otvorili temu o trošenju novca građana Srbije u jeku epidemije. Želeći da o slučaju profesionalno izveste, novinari su kontaktirali predstavnike SPC, ali odgovor nisu dobili. Nakon što je tekst izašao usledilo je saopštenje iz Kabineta patrijarha u kojem je Danas označen kao neprijatelji srpskog naroda i crkve.

NUNS izražava ozbiljnu zabrinutost zbog verbalne agresije crkvenih glavešina i njihovog praktično otvorenog poziva na linč Danasovih novinara i poziva SPC da prestane sa ovakvom praksom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati