Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 06. 2020. 21:50 33

RAT EPIDEMIOLOGA Kon: Šta hoćeš ti? Radovanović: Hoću istinu!

Večerašnja emisija "Utisak nedelje" okupila je epidemiologe dr Zorana Radovanovića i dr Predraga Kona, kao i imunologa dr Srđu Jankovića.

- Suština je u tome da u situacijama kakve su epidemije struka mora da nastupa jedinstveno koliko god je to moguće. Tačno je da je mene to razočaralo i iznenadilo, pošto je vanredno stanje ukinuto, kao da je nestao stručni deo Kriznog štaba. To odudara od stava SZO, od naše teorije i drugih zemalja koje kažu da se mere zabrana moraju eliminisati postepeno. Na primer, Austrija je u početku samo dozvolila otvaranje rasadnika, pa onda redom. Tu nema nekih podela, svi su preporučivali da treba postepeno, kod nas je presečeno - rekao je epidemiolog Radovanović.

Na pitanje voditeljke: "Da li vi verujete da su dr Kon i dr Janković svesno učestvovali u sakrivanju podataka i da su odlučili da su izbori važniji od života", dr Radovanović je rekao da misli da su članovi Kriznog štaba bili izloženu pritisku. 

- Što se izbora tiče mislim da su bili pritisnuti, ono što je bitno, akademik Dušan Teodorović nije žalio truda, pa je konstatovao da je ovog proleća trebalo da se održi preko 50 izbora i svi su otkazani osim jednog. Nismo mi pametniji od celog sveta, kao što smo organizovali najmasovniju utakmicu na svetu. Mene posebno vređa kao čoveka, što je Đoković jedini brend koji imamo, jedino čime možemo da se pohvalimo i mi, država je njega navukla - kazao je doktor.

Međutim, epidemiolog dr Kon je rekao da nijedan podatak nije skriven i da nisu lagali javnost.

- Ovo je dinamična situacija. U našoj zemlji se prvo otpočelo sa otvaranjem 27. aprila, te smo od tad do 5. juna imali postepeno otvaranje. Činjenica je da su izbori bili nepovoljna situacija u čitavom periodu. Lagati ne smemo. Imam dva cilja - što manje smrtnih ishoda i da zdravstveni sistem - istakao je Kon. 

Epidemiolog je u emisiji pitao dr Radovanovića šta želi od njega i Kriznog štaba, na šta mu je on odgovorio da želi istinu!

- Pratio sam podatke i oni su bili takvi da se u njih moglo verovati. Nisam ih pratio iz baze podataka Instituta "Batut". Govorim vam ono što ja znam i što je suva istina, a suva istina je ono što je objavljeno i što su zvanični podaci, na osnovu kojih nije bilo posebnog razloga za uznemirenje. Danas smo slušali doktora Dragaša iz KBC "Zemun" koji je potvrdio jedan smrtni slučaj, fudbalera Petkovića, gde je prijavljeno da nije umro od kovida, a bio je pozitivan - kazao je epidemiolog Kon. 

Na pitanje "da li su lagali", imunolog Srđa Janković je takođe rekao da nisu. 

- Nisam lagao i podaci na kojima sam bazirao sva svoja obraćanja javnosti jesu zvanični podaci. Zbog čega vi mislite da su zvanični podaci zvanični? U bazu ne znam kako se unose podaci. Ako je to baza koja može da registruje svakog pacijenta po matičnom broju, ako je to eksel tabela u koju je neko unosio podatke po svom nahođenju, kako možemo da znamo da li su to zvanični podaci. Ovo su sve samo mogućnosti. Složiću se sa obojicom da je potrebno što pre doći do istine. Zvanični podaci uvek su oni na koje član Kriznog štaba mora da se oslanja - kazao je Janković. 

A, kako bi reagovao na dan izbora kada bi dobio informaciju da je zaraženo 450 ljudi, umesto zvaničnih 90, dr Kon je rekao da bi se javnosti obratio i upozorio ih na moguću opasnost.

- Rekao bih da je opasnost velika i da svi treba da vode računa kako da se ponašaju na izborima i da se izbegnu bilo kakva slavlja posle izbora, u toku izbora i pre izbora. U toj situaciji ne verujem da bih tražio odlaganje izbore - kazao je Kon. 

Govoreći o predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i mogućnosti da je pozitivan na kovid-19, dr Radovanović je rekao da ga treba kritikovati. 

- Ne bih složio sa Konom, Vučića bih kritikovao jer je moj predsednik, za predsednicu Vlade sam u šali rekao da je ona žrtva verovanja u sopstvene podatke. Bliži su istini BIRN-ovi podaci od zvaničnih. Mislim da je to dobra lekcija za grupu koja se veselila i da će to imati pozitivan utisak na narod i sa te strane, dobro je što su se zarazili - kazao je epidemiolog Radovanović. 

Na pitanje kada bi podneo ostavku, imunolog Janković rekao je da bi je podneo iste sekunde kada bi saznao da je došlo do obmane podataka.

- Ostavku bih podneo onda kada ono što kažem ne može više imati nikakav pozitivan efekat, kao i kada bih shvatio da je došlo do obmane podataka - kazao je dr Janković.

Pred kraj emisije, dr Kon je rekao da je uveren da niko nije krio podatke. 

- Uveren sam da niko nije krio podatke, ali da to treba raščistiti, nema dileme. Ljudi koji su pričali da će ovako da se desi su oni koji su se plašili. Moglo se očekivati povećanje aktivnosti virusa, a da sam mogao da očekujem da će tako naglo da skoči broj obolelih, reagovao bih. Efekte svega toga ćemo tek videti. Personifikacija Srbije je predsednik Srbije. Moj stav je takav u odnosu na posao koji radim,  kako on sam ne vidi, ja tu ne mogu ništa - rekao je epidemiolog Kon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati