BIRODI: O Vučiću nijedan sekund negativan na RTS! | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 06. 2020. 14:51 1

BIRODI: O Vučiću nijedan sekund negativan na RTS!

Predsednik Srbije i vladajuće stranke SNS, Aleksandar Vučić, bio je dominantno zastupljen na televizijama tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije koronavirusa i tokom predizborne kampanje - saopštio je istraživač BIRODI Zoran Gavrilović.

To su pokazala dva monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) o programu televizija s nacionalnom pokrivenošću i kablovske TV N1. Istraživači BIRODI su saopštili da su od 16. marta do 30. maja na televizijama, pored Vučića, najviše zastupljeni bili Vlada Srbije i Krizni štab za borbu protiv epidemije, a glavna tema središnjih informativnih emisija je bila epidemija.


U izveštaju o monitoringu se ukazuje na primetno odsustvo opozicionih stranaka, nezavisnih epidemiologa i građanskih aktivista iz izveštavanja, kao i da TV Pink ipak nije odustala od negativnog predstavljanja tih društvenih aktera. 

Vučić je u tom periodu bio više od 18 sati u informativnim emisijama tih televizija, a 27 odsto tog vremena bilo je u pozitivnom tonu - najviše na TV B92, a najmanje na TV N1.


Istraživač BIRODI Dražen Pavlica kazao je da na televizijama s nacionalnom pokrivenošću nije bilo dijaloga, za razliku od TV N1 koja je, kako je ocenio, otvorila prostor za drugačija mišljenja.

Govoreći o monitorigu predizborne kampanje od 8. do 18. juna, istraživač BIRODI Radule Perović dodao je da je Vučić bio najzastupljeniji sa četiri sata i 12 minuta u informativnim emisijama, a da je pozitivno predstavjan u 62,4 odsto.

Od ukupnog vremena, Vučić nije imao negativnog predstavljanja na Radio-Televiziji Srbije, a pet negativnih sekundi imao je na TV Pink, dok je najviše negativnih - šest minuta i 33 sekunde - imao na TV N1, istakao je Perović.
Zastupljenost Vlade Srbije u toku predizborne kampanje bila je dva sata i 23 minuta, što zajedno sa Vučićem, kao šefom države i vladajuče stranke, iznosi 52,3 odsto ukupnog vremena u informativnom programu tih televizija.

U izveštaju se navodi se da je TV N1 nastojala da u predizbornom periodu kritički predstavi političke aktere.

Posmatrači su primetili i da su opozicioni političari koji su se zalagali za bojkot izbora, na TV Pink predstavljeni izrazito negativno, a na TV N1 pozitivno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Motor sa 9 cilindara

Anketa

Ko Vas predstavlja u Skupštini?

Rezultati