ČUDNA SPIRALA Ukidamo Desanku, izdajemo Vesića i Mirovića | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

S. Petrović

06. 06. 2020. 19:01 6

ČUDNA SPIRALA Ukidamo Desanku, izdajemo Vesića i Mirovića

Vest o isključenju zbirke pesama "Tražim pomilovanje" iz gradiva za treću i četvrtu godinu srednje škole ne bi trebalo da iznenadi imajući u vidu činjenicu da je pre tri godine predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović dobio nagradu "Gramata Pesničke republike" za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pet decenija. Dve godine kasnije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izdao je "Knjigu o Beogradu".

Osim što služe kao šamar svim građanima i neafirmisanim piscima koji nemaju mogućnosti da svoje radove objavljuju, ove knjige poslužile su i jednoj veoma bitnijoj svrsi - umesto da se bavimo odgovornošću političara i državnih institucija koje kao građani finansiramo i kojima je u opisu radnog mesta da rade u našem interesu i proveravamo kako rade, prelazimo na teren lako svarljivog humora i danima se bavimo trivijalnostima koje bi trebalo da liče na knjige, što bi im u potpunosti uspelo iz nekog letećeg objekta, ali sačekaćemo do avgusta kada DJ Žeks proizvede leteći automobil.

Do tog srceparajućeg momenta, setimo se obrazloženja žirija koji je nagradio Mirovića, na čijem čelu je bio osnivač "Pesničke republike" Radovan Vlahović, navodi se da je za Igora Mirovića poezija "isto što i jezičko u stihu sažimanje emotivnih i duhovnih potresa pojedinca u svetu nimalo sklonom poeziji i pesnicima". 

Mirović je - kako se dalje dodaje - misleće biće koje grmi na sav glas o svojim i našim porazima, o lepotama koje nam uvek izmiču, o neshvatljivoj potrebi čoveka da poboden u stih ne dozvoli da se zakorovi pa da mu i izdanci budu parlog na pustoj zemlji.

- Prvo sam se bavio poezijom, a onda po nekoj čudnoj spirali i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene znači i jednu vrstu potvrde da je taj moj prvi izbor bio pravi, a da su svi kasniji bili slučajni, uzrokovani nekim drugim dođađajima, a ne onim iskonskim, koji u meni stanuju i koji su proizveli ove stihove - kazao je Mirović.

Vesić je, pak, mimo svakog klišea kada je o umetnosti reč, nakon promocije svoje knjige u Beogradu bežao od građana.

S druge strane, sve je više spisateljica iz sveta estrade i šou biznisa kao eufemizma za nešto mnogo gore koje izdaju knjige i učestvuju na sajmovima, mameći uzdahe srednjoškolaca, a i drugih građana. 

Sve skupa govori o, da upotrebimo Mirovićev rečnik, čudnoj spirali u kojoj je Desanke Maksimović previše Samo da nas ne iznanenade novi autori u čitankama. Oni što grme na sav glas. Jer - ima ih dovoljno svuda okolo! 

Recimo SNS kadar Kristijan Golubović. Ili "Kapetan Dragan", možda...

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Kako parkirati čamac

Anketa

Da li policija koristi prekomernu silu na protestima?

Rezultati