Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

02. 06. 2020. 19:55 1

Francuzi pišu: Uzbunjivač Obradović - srpski Snouden

Aleksandar Obradović je otkrio skandal o korupciji u vojnoj industriji u Srbiji u koji su uključene osobe bliske predsedniku Aleksandru Vučiću i od tada se život tog skromnog zaposlenog pretvorio u noćnu moru, preneo je mesečnik Kronik (La Chronique) francuskog ogranka međunarodne organizacije Amnesti Internešenel (Amnesty Inernational).

U opširnom tekstu pod naslovom "Obradović - Srpski Snouden", opisuje se ceo slučaj uzbunjivača od trenutka kada je priveden pod sumnjom za špijunažu, do kućnog pritvora i izlaska na slobodu. Opisuju se i skupovi na kojima su demonstranti nosili natpis "I ja sam Aleksandar", peticije za njegovo oslobađanje i sadašnji uslovi u kojima živi.

- Za nekoliko meseci, taj zaposleni u Krušiku, bez ikakvih prethodnih priča, diskretni otac, postao je simbol otpora nepotizmu koji danas vlada u Srbiji - navodi se u tekstu objavljenom u okviru velikog dosijea na temu "Uzbunjivači u svetu", koji prenosi francuski ogranak "Amnesti internešenel".

Tekst opisuje atmosferu straha u fabrici Krušik od januara 2014. godine, kada je na čelo fabrike došao Mladen Petković, kadar iz Srpske napredne stranke (SNS), i potom unosne poslove fabrike sa inostranim partnerima kojima je prodavala oružje, što je delovalo kao odlična stvar za Krušik skoro uništen tokom bombardovanja NATO-a 1999. godine. Međutim, "blagajna je neobično i dalje bila prazna".

Obradović, koji je imao uvid u dokumentaciju računovodstva, otkriva da Krušik prodaje deo svoje proizvodnje firmama bliskim sprskim vlastima, a među njima i ocu ministra unutrašnjih poslova Branka Stefanovića. Tu se pojavljuju i drugi ljudi bliski Vučiću, kao što je Slobodan Tešić, koji je na crnoj listi UN zbog kršenja embarga.

Prema dokumentima koje je Obradović prikupio, nekoliko preduzeća je koristilo vrlo povoljne uslove Krušika. Obradović je vrlo brzo reagovao na te malverzacije. Tekst opisuje put kako je Obradović pokušao da obavesti vlasti i deo Krušika, kao i informativne sajtove Birn i Pištaljka. Svestan da su vladine institucije umešane u aferu koju tek treba da otkrije javnosti, Obradović je odbio zvaničan status uzbunjivača, kako je određeno zakonom, već se obratio jednom novinaru portala Arms Watch-a.

Ubrzo nakon objavljivanja njegovih informacija na tom sajtu, Obradović je uhapšen, potom stavljen u kućni pritvor i kasnije oslobođen.

Uprkos kritikama vlasti, Obradović ostaje odlučan.

- Znam opasnu i bolnu istinu o prodaji oružja, a oni to znaju. Preneo sam tek 20 odsto onoga što znam, a ostalo je na bezbednom mestu - rekao je uzbunjivač i dodao da zna da će put biti težak.

Tekst navodi na kraju da je Obradovićev život neizvestan. On još ne može da se vrati na posao i prima tek četvrtinu plate, ali kaže da bi jednog dana voleo da se vrati u Krušik i da svakog kolegu pogleda u oči jer, kako je naveo, delovao je u interesu fabrike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati