Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

30. 05. 2020. 18:00 0

NVO: Stranke da ne koriste decu u političke svrhe

Mreža organizacija za decu Srbije, Prijatelji dece Srbije i Centar za prava deteta pozvali su danas političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i na taj način krše prava deteta, jer zaštita i dobrobit dece moraju da budu prioritet svakog društva, navedeno je u saopštenju koje je poslao Centar za prava deteta.

U saopštenju se navodi da političke partije u svojim programima moraju jasno da definišu na koji način će unaprediti život dece u Srbiji, posebno one iz osetljivih grupa, a političkim partijama se sugeriše da "uvaže mišljenje i stavove dece", uz napomenu da "nema razloga za njihovo direktno uključivanje u bilo kakve promotivne aktivnosti".

- Treba definisati razliku između kvaziparticipacije i manipulacije decom od njihovog stvarnog učestvovanja u društvenom životu, gde se mora voditi računa o njihovoj zrelosti i uzrastu - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zbog toga je i upućen poziv političkim partijama da podrže inicijativu i obavežu se na poštovanje Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba.

- Prijatelji dece su u 2019. godini objavili "Pravilnik potiv zloupotrebe dece u medijske svrhe i Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba", u nameri da se deca zaštite, a javnost senzibiliše. Na poštovanje ovih dokumenata potpisivanjem memoranduma o razumevanju izjasnilo se 11 medijskih kuća i sedam političkih partija - navodi se u saopštenju.

Iz Centra za prava deteta navode da je istovremeno pokrenuta platforma decaimediji.com na kojoj građani mogu da prijave ove oblike zloupotrebe dece.

- Roditelji davanjem saglasnosti za učestvovanje dece u određenim sadržajima, daju formalno zakonski pristanak, ali često nesvesno i sami učestvuju u manipulaciji decom. Izražavamo zabrinutost jer nedostaju važna zakonska rešenja, kojima bi se uspostavio adekvatan normativni okvir u oblasti prava deteta - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi "Vlada Srbije, posle dve godine rada na Zakonu o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, u Planu rada za 2020. godinu nije predvidela da se među aktima koje predlaže Narodnoj skupštini nađe i Predlog ovog zakona".

- Prijatelji dece Srbije predložili su da Zakon bude dopunjen članovima o sprečavanju političke i medijske zloupotrebe dece - navodi se u saopštenju, i dodaje da je "Nacionalni plan akcije za decu istekao 2015. godine".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pazi, snima se!

Zoran Živković [30.07.2021.]


Video dana

Habibi

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati