"Vratite pare filmadžijama umesto da se prepucavate" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 05. 2020. 16:17 3

"Vratite pare filmadžijama umesto da se prepucavate"

Uz puno poštovanje argumenta da je Ministarstvu kulture i informisanja nejasan moj apel za zaštitu Filmskog centra Srbije (FCS) i filmske industrije, a pošto Ministarstvo nikada nije stalo iza radnika u kulturi, probaću da odgovorim samo činjenicama, ne ulazeći u prostački jezik koji je verovatno deo nekog predizbornog programa.

Za prethodnu 2019. godinu Ministarstvo kulture predložilo je smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji Upravnog odbora i Ministarstva finansija. U decembru kada, čini mi se, u Ministarstvu kulture i informisanja još nije vladala epidemija virusa korona, budžet Filmskog centra Srbije smanjen je za 12 odsto, odnosno za 146,036 miliona dinara, a dospele obaveze u visini od 253,551 miliona dinara nisu prebačene na naš račun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija kojima nisu isplaćene obaveze po ugovoru.

Stav Ministarstva bio je da bi trebalo skinuti sredstva sa međunarodne saradnje, iako su se naši filmovi spremali za nastup na međunarodnim festivalima, pa je FCS naše predstavljanje na Berlinskom festivalu pokrio, iako je Ministarstvo ta sredstva ukinulo. Solidarno, sa svim institucijama kulture smanjili smo budžet FCS za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara koliko je Ministarstvo tražilo, da bi Ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Nakon toga, odgovorno Ministarstvo se dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS.

Jednom rečju, ako se bahatost i jarost zove borba za interese filmske industrije za šta smo postavljeni, molimo Ministarstvo kulture da krene da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi.

A ako ministar veruje da Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije podržava da esnaf ide unazad i bude slepo crevo države neka proba da sa ovim podacima izađe pred filmadžije i kaže da bahati UO i Jelena Trivan hoće da zaštite filmsku industriju, zbog čega će uvredama i još manjim budžetom biti kažnjeni. A dosadašnja ulaganja u film jedino i isključivo su rezultat napora premijerke i Vlade Republike Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog Ministarstva.

Nijednoj državnoj instituciji, a kamoli Ministarstvu kulture i informisanja ne dolikuje ovakav način komunikacije, stoga ja dalje neću učestvovati u ovom nepristojnom performansu i besramnoj polemici.

Molim Ministarstvo kulture da me demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS. Moja borba je principijelna i u njoj nema ničeg ličnog pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pre i posle 21. juna

Zoran Živković [01.07.2020.]


Video dana

Policajac izazvao protestanta u Meksiko Sitiju

Anketa

Krije li država broj obolelih i preminulih od koronavirusa?

Rezultati