Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

09. 04. 2020. 10:08 1

Mali: Sutra isplata jednokratne pomoći penzionerima

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra početi isplata cele martovske penzije koja će biti uvećana za jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara.

- Doneta je odluka da martovska penzija neće biti isplaćivana u dva dela, već odjednom i to zajedno sa obećanom pomoći - rekao je Mali, a saopštilo je ministarstvo.

Mali je naveo i da je u vanrednim okolnostima republički budžet dobio novu ulogu.

- Najvažniji zadatak budžeta tokom pandemije izazvane virusom korona danas je da finansira troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije i mi to upravo činimo. Budžet treba da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomskih troškova za ugrožene grupe građana i socijalno osetljive grupe ljudi.

Ministar je podsetio da su obezbeđeni i svi birokratski uslovi da penzije na kućne adrese stignu na vreme. Kako je dodao, oni koji penzionerske čekove primaju preko tekućih računa, penzije će dobiti sutra, kada počinje i isplata na kućne adrese koja će trajati nekoliko narednih dana.

- Pored pozivanja banke telefonom i traženja da vam se penzija donese na kućnu adresu, postoji i mogućnost da putem ovlašćenja omogućite nekom da podigne vašu penziju. On će to uraditi u vaše ime i za vaš račun, uz posedovanje svoje i vaše lične karte. To ovlašćenje može biti napisano u slobodnoj formi i nije potrebna bilo kakva overa kod notara.

Mali je istakao da su se penzioneri već snašli i da njihove prinadležnosti iz banaka preuzimaju sinovi, kćeri ili bliski i dalji rodjaci. Tu su, kako je naveo, i volonterske službe pri opštinama koje su takode u službi najstarijima.

Penzije su, kako je podsetio, početkom ove godine uvećane za 5,4 odsto, a prethodno su penzioneri u novembru prošle godine dobili jednokratni iznos od po 5.000 dinara, da bi nova pomoć bila isplaćena u prvoj polovini ove godine.

- Ova mera ni na koji način ne ugrožava fiskalnu i makroekonomsku stabilnost Srbije - kazao je Mali.

Naglasio je da je Srbija "finansijski stabilna i ekonomski snažna zemlja, čak i u uslovima pandemije".

- Vlada je morala svakako da preusmerava i izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera zdravstvene zaštite stanovništva, a u najskorije vreme krenuće sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica u privredi.

Prema njegovim rečima, ono što Srbija čini, ne radi mimo sveta, već to rade i druge države, kako bi sačuvala stanovništvo i podržala domaću privredu.

- Ako i bude povećanih troškova, deficita ili javnog duga, to neće biti u tom obimu da ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje. Srbija ima zdrave finansije i one su u stanju da taj teret izdrže - poručio je Mali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bratska Rampa!

Zoran Živković [28.05.2020.]

Video dana

Neki novi klinci

Anketa

Koju domaću televiziju najčešće gledate?

Rezultati