Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 04. 2020. 10:24 10

OBEĆALI 23. MARTA Kad će masovna testiranja? Od nas gori samo Bugari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 23. marta masovno testiranje kao "kontranapad na koronavirus". Međutim, skoro dve nedelje kasnije, od realizacije najavljenog nema (još) ništa, o čemu govori podatak da se Srbija na osnovu "masovnog testiranja" nalazi na pretposlednjem mestu na Balkanu.

- Krenućemo uz pomoć kineskih prijatelja na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećanje testiranja počne za oko 48 sati. Do sada smo se branili, a sada je vreme da mi napadnemo virus koji nema šanse da se proširi ako nema kontakata među ljudima - rekao je Vučić u obraćanju javnosti 23. marta.

Skoro dve nedelje kasnije, od toga ništa. Naprotiv, u regionu smo jedino bolji od Bugarske.

Prema zvaničnim podacima sajta "Worldmeters", koje je objavila i zvanična stranica ministarstva zdravlja Republike Severne Makedonije, navedeno je koliko je građana, na površini od milion stanovnika, testirano na virus Covid-19 u zemljama na Balkanu.

Na prvom mestu nalazi se Hrvatska sa 2.395 testiranih na milion stanovnika, sledi Severna Makedonija sa 2.362 testiranih. Grčka je testirala 2.153 osobea, dok je situaciju prilično ozbiljno shvatila i Crna Gora sa 1.899 testiranih na istom broju stanovnika.

Više od 1.000 testiranih osoba na površini od milion stanovnika imaju Rumunija, Turska i Bosna i Hercegovina, dok je poražavajuće rezultat Albanije, Srbije i Bugarske.

Naime, Albanija koja ukupno ima oko 2,8 miliona stanovnika, testirala je 781 čoveka na virus Covid-19.

Uprkos najavama masovnog testiranja od srpskog državnog vrha, Srbija koja broji oko sedam miliona ljudi, na milion stanovnika testirala je svega 733 osobe.

Možemo da se "pohvalimo" da jedini bolji rezultat na Balkanu, što se testiranja na koronavirus tiče, imamo od Bugarske.

Ta zemlja je na procentualnom broju od milion stanovnika testirala svega 81 osobu.

Iz svega ovoga samo se nameće pitanje zašto Srbija nema više testiranih osoba s obzirom na činjenicu da svakodnevno raste broj obolelih i umrlih.

Da li je razlog niskog procenta testiranja to što nemamo dovoljno testova na koronavirus, o čemu su mnogi svedočili, ili je u pitanju neozbiljnost i nesposobnost struke i državnog vrha.

A možda i jedno i drugo...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati