Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

26. 03. 2020. 22:35 3

"Država može da naredi privatnicima da ne otpuštaju"

Profesor Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo, kaže da je reakcija države u zaštiti prava radnika i očuvanju posla "ovih dana izostala". Zakon o radu se, dodaje, primenjuje i dalje, i poslodavci mogu da daju otkaze radnicima koji im više nisu potrebni.

Uprkos pozivu Ministarstva za rad poslodavcima da ne otpuštaju radnike, pojedini se ipak odlučuju na taj korak, odnosno na prekid radnog odnosa.

- Aktuelna je ovih dana činjenica da u mnogim delatnostima poslodavci imaju smanjen obim posla i smanjenu potrebu za radnicima. Reakcija države izostaje, Zakon o radu se i dalje primenjuje isto...Po tom zakonu, po osnovu viška radnika, svaki poslodavac može da otpusti radnike koji mu nisu potrebni - kazao je Reljanović u Novom danu. 

Naglašava da postoji potreba da se zakon dopuni u ovakvoj situaciji.

- Malo je indikativno da se od samog početka pravi razlika između javnog i privatnog sektora. Uredba koja je doneta nakon uvođenja vanrednog stanja se bavi javnim sektorom, dok se privatnim poslodavcima samo preporučuje da primenjuju jednu ili više mera iz uredbe. I kada predsednik Vučić kaže da kapitalizam funkcioniše tako da on ne može privatnicima da naredi, već može samo da ih zamoli, to jednostavno nije tačno. Vidimo na primerima Italije, Španije, Hrvatske, u pripremi su izmene zakona o radu baš iz tih razloga - naglasio je Reljanović.

- Država nije uradila ništa veliko osim uvođenja mere rada od kuće, ali za one koji po prirodi posla to ne mogu, mi zapravo nemamo nikakav poseban režim da ih zaštitimo. Prepušteni su sami sebi i poslodavcu da primeni ili ne, neke od mera zaštite na radu - dodaje on.

Na pitanje šta mogu poslodavci da urade u vanrednom stanju, a da zadrže radnike, Reljanović kaže da ima nekoliko mera, a jedna od njih je da ih pošalju na godišnji odmor.

- I to je dobra mera u ovoj situaciji kada ne postoji potreba za radnicima, čime bi se oni praktično zbrinuli na nekoliko nedelja. Ili mere uparivanja radnika, pa da umesto da otpustite jednog, vi podelite radno vreme na dva radnika. Sve su to izvodljive mere, ali ni na jednu od njih se ni zakon, ni uredba Vlade ne poziva. Imamo samo mogućnost za primenu tih mera - kazao je Reljanović. 

Inače, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prezentovao je uživo na Fejsbuku 20 mera za oporavak privrede.

- Prva mera je plaćanje 80 odsto zarade za zadržavanje zaposlenih, kao i za ljude koji su dobili otkaz u sektorima koji su pogođeni koronavirusom, s tim što iznos po zaposlenom ne može preći 60.000 dinara ali ni biti manji od zagarantovane minimalne plate na nivou Srbije. Ova mera se odnosi kako na stalno zaposlene tako i na sve zaposlene preko studentskih i omladinskih zadruga, kao i agencija za zapošljavanje radnika po ugovoru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati