Društvo i ekonomija

M. Živković

24. 03. 2020. 18:45 6

ZAŠTO? Otkaz za 40 odsto radnika Aerodroma "Nikola Tesla"

Rukovodstvo Aerodroma "Nikola Tesla" i francuska kompanija "Vansi" u čijem je vlasništvu aerodrom, donelo je skandaloznu odluku. Umesto da radnike koji trenutno nemaju posla zbog neodvijanja vazdušnog saobraćaja pošalju na neplaćeni odmor, rešili su da otpuste 40 odsto radnika na logistici i higijeni!

Jedna od onih koja je dobila otkaz je D. Z., radnica na logistici koja je odlučila da svoju ispovest i ono što je snašlo kolege i nju, obelodani za Direktno.rs. Rečeno im je da od 31. marta više ne rade u kompaniji jer je takva finansijska situacija usled pojave koronavirusa i obustavljanja aerotransporta.

- S obzirom na ovu situaciju, nisu u mogućnosti da nas ostave ni na neplaćeno. Definitivno neće biti produženja ugovora. Znači dobijamo otkaze i to je to. Rečeno nam je da nemaju da nas plate, sabiraju minuse, kompanija "Vansi" u čijem je vlasništvu "Nikola Tesla" ima još desetine aerodroma širom sveta. Svesni smo da nema putnika, nema aerotransporta, ali mogli su bar da nam daju neplaćeno kako bismo sačuvali radno mesto, kako bismo se negde vratiti - rekla je naša sagovornica.

Apel državnog vrha, od članova Vlade do predsednika Aleksandra Vučića da radnike ne treba otpuštati za vreme vanrednog stanja, očigledno u nekim firmama nije urodio plodom.

- Zaista ne znam da li su upoznati sa stavovima države. U svakom slučaju ako neko apeluje da se to ne radi, nije mi jasno zašto nas otpuštaju. Dobila sam informaciju da će i pored nas još veliki broj radnika na ostalim mestima dobiti otkaz. Oni koji su baš neophodni, ići će verovatno na prinudni rad i neće primati punu platu. Kolege i ja se solidarišemo, za sad smo krenuli preko medija ukoliko neko uopšte bude smeo i da piše o ovom našem problemu. Ne bi loše - konstatuje ona.

Inače, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prezentovao je uživo na Fejsbuku 20 mera za oporavak privrede.

- Prva mera je plaćanje 80 odsto zarade za zadržavanje zaposlenih, kao i za ljude koji su dobili otkaz u sektorima koji su pogođeni koronavirusom, s tim što iznos po zaposlenom ne može preći 60.000 dinara ali ni biti manji od zagarantovane minimalne plate na nivou Srbije. Ova mera se odnosi kako na stalno zaposlene tako i na sve zaposlene preko studentskih i omladinskih zadruga, kao i agencija za zapošljavanje radnika po ugovoru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati