Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

21. 04. 2024. 18:50 1

Na trudničkom bolovanju ste, a treba da putujete? Oprez, možete ostati bez posla ili prava na naknadu zarade

Ako ste otvorili trudničko bolovanje, a suprug je odlučio da vas počasti lepim putovanjem - obratite pažnju, moguće je da kršite Zakon o radu. Naime, jedna trudnica postavila je pitanje na društvenim mrežama "da li može da dobije otkaz ako je na trudničkom bolovanju i otputuje van granica Srbije".

boxPluginImgNaime, prema Zakonu o radu, zloupotreba prava na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad predstavlja jedan od razloga za otkaz, piše Telegraf.rs.

- Zloupotreba postoji kada se zaposleni nalazi na bolovanju, iako je sposoban za rad ili obavlјa posao ili preduzima druge radnje, koje ne moraju biti u vezi sa poslom, kojima sprečava svoje ozdravlјenje, odnosno pogoršava svoje zdravstveno stanje i time utiče na produžetak bolovanjа - pojašnjava za Telegraf Biznis advokatica Sonja Pekić.

Suprotno tome, zloupotreba ne postoji ako se zaposleni u periodu odsustva ponašao u skladu sa propisanom terapijom.boxPluginImg

- Ako priroda stanja zahteva ograničeno kretanje, mirovanje ili ležanje, bitno je poštovati propisanu terapiju. Takođe, Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje da zaposlenom privremeno sprečenom za rad ne pripada pravo na naknadu zarade, bez obzira na isplatioca, ako bez dozvole stručno-medicinskog organa Republičkog fonda otputuje iz mesta prebivališta, odnosno boravišta ili ako izabrani lekar, odnosno organ nadležan za kontrolu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja utvrdi da ne postupa po uputstvu za lečenje, odnosno ne poštuje terapiju - dodaju iz advokatske kancelarije Pekić.

Dakle, ako trudnica za vreme trudničkog bolovanja planira da otputuje, potrebno je da traži ovu dozvolu, pojašnjava advokatica.boxPluginImg

- Ako se ove činjenice utvrde posle započinjanja sa korišćenjem prava na naknadu zarade, odnosno posle ostvarivanja prava na naknadu zarade, isplata naknade obustavlja se, odnosno isplatilac naknade ima pravo na povraćaj isplaćenih sredstava - zaključuje Pekić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati