Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 03. 2020. 18:13 0

Irinej: U Crnoj Gori može doći do krvoprolića

"Ono što je Milo Đukanović učinio je, ne samo protivzakonito, nego i protiv svake pameti. On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske", rekao je patrijarh Irinej povodom spornog Zakona o slobodi veroispovesti i napominje da je u Crnoj Gori zbog te nepravde moguće krvoproliće.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti i dešavanjima u Crnoj Gori, koja su proistekla iz donošenja istog, srpski patrijarh Irinej je uputio reči kritike predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i stao na stranu mitropolita Amfilohija, kao i srpskog naroda koji protestuje.

- Sile koje su podgrevale takvo stanje u Crnoj Gori nisu znale za granice. Oni su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu. Narodu koji je možda u jednom vremenu izgledao daleko od svetinja svojih i vere svoje. Bilo je veoma teško vreme tamo, a posle rata su crkve pretvorene u štale. Zapuštene, napuštene. Ja sam imao priliku da živim dve i po godine u Crnoj Gori, vodio sam školu osnovnu i upoznam stanje. To je užasno stanje. Dolaskom mitropolita Amfilohija, a verovatno i uticajem vremena, Crna Gora je dosta oživela. Obnovljene su mnoge crkve, sagrađene su mnoge crkve. Narod se počeo vraćati crkvi i mitropolit je oživeo sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori. Tako da je to danas živa crkva i živ narod u verskom pogledu. Verovatno je to nekome smetalo - započeo je patrijarh Irinej.

Potom se osvrnuo na samo donošenje zakona.

- I ono što je Đukanović učinio je, ne samo protivzakonito, nego i protiv svake pameti. On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske. Ostrog, Cetinjski, Moraču i druge, tvrdeći da je to bila imovina državna do 1918. godine, što nije istina. Ne samo što je neistina, nego je srpska crkva i rodila i podigla Crnu Goru. Bez srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala. To je činjenica. Mitropoliti su bili gospodari Crne Gore.

On je potom istakao da su u Crnoj Gori sa razlogom počele mirne molitvene demonstracije, zajedno sa narodom da se nadležnima skrene pažnja, te da su takve litije došle na odobravanje od Amerike, preko Pape, do svih patrijarha. Patrijarh Irinej je rekao da nije dobro to što vlast u Crnoj Gori ne uvažava mnogo te glasove.

- To velika štetta po narod Crne Gore koji se deklarišu kao Crnogorci. Naša i država i crkva ništa nema protiv što se ponovo uspostavila Crna Gora kao država, oni su to bili, to su i danas, al nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu. Nijedan Srbin nije u Vladi Crne Gore, a imaju osam ministara muslimana. Postoji neka želja da se Crna Gora oslobodi Srba, da se oslobodi same sebe. To je veliko iskušenje našega vremena. Raduje nas što svet uviđa tamošnje stanje i svi su podigli reči i savete Đukanoviću i onima koji vladaju da se od toga odustane i da se stupi u pregovor sa SPC. Ja ne vidim u čemu bi bio taj pregovor. Jedino rešenje je da se povuče taj Zakon.

Irinej je rekao i to da u tom Zakonu nema govora o verskoj slobodi, već je to želja da se dođe do srpskih svetinja i imanja monasijskoga.

- Ideja je da se to poveri sadašnjem nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću, koji je bio sveštenik u Trstu i koji je raščinjen zbog nedela. Želja vlasti je da ima svoju autokefalnu crnogorsku crkvu na čelu sa Mirašem, koju ni narod nije prihvatio. Plašimo se da se tu ne izvedu momenti gde može doći do fizičkih obračuna ili prolivanja krvi, što bi bila velika tragedija. Postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti. Crnogorci kažu - "branićemo životima svojim naše svetinje". Poruka je vrlo jasna, koju treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore i opšteg mira u tom delu sveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati