Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 03. 2020. 10:04 2

Lončar: Bez panike, bilo je pitanje sata

Koronavirus je stigao u Srbiju! Prvi slučaj nove bolesti potvrđen je kod 43-godišnjeg muškarca iz Subotice. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ovim povodom sazvao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je istakao da "nema mesta panici", kao i da je "bilo pitanje sata kada će se ovo dogoditi".

boxPluginImgMuškarac se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva Kovid-19. Uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta “Torlak” pokazala je da je pacijent pozitivan na korona virus.

boxPluginImg

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sazvao je vanrednu konferenciju za novinare, povodom novonastale situacije.

- Desilo se ono što smo očekivali i što je bilo pitanje sata. Radi se o čoveku 43 godine, dobro se oseća, nema tegobe. Boravio je u više navrata u Budimpešti, gde mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, sve znake koji su slični virusu. On se vratio, pa je osetio tegobe. Bio je krajnje odgovoran, samoizolovao se. Decu je poslao na selo, a sa suprugom je ostao. Odmah se posumnjalo na koronavirus. Noćas je stigao rezultat testa da je pozivitav. On je u Subotici u izolaciji. Stupile su službe u dalji rad. Uzete su analize svih koji su bili u kontaktu sa njim. Njegova supruga i deca se dobro osećaju. Niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe. Sve je odrađeno maksimalno kako treba - istakao je ministar zdravlja i zahvalio se službama na brzoj reakciji.

On je potom rekao da ne bi bilo realno da postoji zemlja gde nema koronavirusa i da je samo pitanje da li je on registrovan ili ne.

- Nema nikakvog mesta za paniku, ovo je stvar za koju je bilo pitanje sata kada će se desiti. To je globalni problem. Nastavićemo dalje sa svim merama koje smo rekli. Molim građane da se pridržavaju mera. Nema mesta panici i strahu. Skrećem pažnju muškarcima preko 75 godina smanje izlazak odlaska u zatvorene prostorije sa više ljudi, kako bi zaštitili sebe. Srbija je apsolutno spremna za ovo. Sve što struka nalaže, mi ćemo uraditi. Ponavljam, nema razloga za bilo kakvu paniku, a mi ćemo nastaviti da vas obaveštavamo da u pravo vreme imate pravu informaciju.

boxPluginImg

Dodao je da ovo nije problem samo Srbije, već globalni i da problem sa koronavirusom ne može da reši samo jedna zemlja, jer "virus nema pasoš".

- Već je trebalo i treba da se sastanu svi ministri zemalja Evrope i da se zauzme zajednički stav koji bi sprovodile sve zemlje. Nadam se da će do toga doći. Do tada mi ćemo sprovoditi sve što kaže domaća struka, ali i svetska i koristićemo iskustva drugih. Pokušavamo da nađemo rešenje i da stupimo u kontakt sa ljudima koji već imaju iskustva sa obolelima i njihovim lečenjima. Tražimo sredstva koja su dala najbolje rezultate i građani treba da znaju da ćemo učiniti sve što je do nas da nabavimo da bude dostupno svim našim pacijentima. Idemo dalje oprezno i da se slušaju saveti nadležnih - zaključio je Zlatibor Lončar.

Dr Predrag Kon: Bitno je da smo otkrili prvi slučaj 

- Bitno je što smo otkrili prvi slučaj, tj. nova situacija ali potpuno očekivana. Ja sam mislio da će se desiti u Beogradu, ali nije tako. To znači da funkcioniše sistem - istakao je dr Kon.

Dr Mijomir Pelemiš: Spremni smo za sve scenarije

- Zdravstveni sistem je spreman, građani su spremni, informacije će biti dostupne svima, dakle nema razloga za strah - poručio je dr Mijomir Pelemiš.

Novi koronavirus vodi poreklo iz kineske provincije Hubej, iz Vuhana. U svetu je do sada od njega obolelo više od 80.000 ljudi a umrlo je preko 2.300.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati