Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 03. 2020. 11:25 1

OBRAZOVANJE? Srbija izgubila članstvo u ENQA

Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) izgubilo je status punopravnog člana Evropske asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), navodi se u saoštenju ovog tela.

Kako se navodi u saopštenju NAT, objavljenom na portalu te organizacije, na sednici Borda ENQA održanoj 20. februara 2020. godine ovom telu nije obnovljeno punopravno članstvo, a najvažnija primedba odnosi se na nezavisnost donošenja akreditacionih odluka od strane NAT.

- Ocenjeno je da je time ugrožena nezavisnost donošenja akreditacionih odluka od strane NAT i nije ispunjen određeni deo Evropskog standarda i smernica za osiguranje kvaliteta (ESG), koji se odnosi na nezavisnost agencija. Otklanjanje te primedbe, imajući u vidu da je u pitanju procedura predviđena Zakonom, nije bilo moguće bez promene zakona. Zbog toga je NAT pokrenuo inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju u tom delu, što je i dokumentovao članovima recenzentske komisije ENQA prilikom spoljašnje provere u oktobru 2019. godine - piše u saopštenju.

Iz Nacionalnog tela za akreditaciju kažu da će postupiti po svim primedbama u ostavljenom roku od dve godine, a u međuvremenu će u ENQA imati status pridruženog člana, kao i najveći broj agencija država koje nisu članice EU.

Dodaju i da članstvo u ENQA ne utiče na priznanje diploma naših visokoškolskih ustanova, te da će se priznavanje diploma sa Univerziteta u Srbiji vršiti na isti način kao i do sada, po kriterijumu ocene planova i programa po kojima su podnosioci zahteva za priznavanje diploma studirali.

Status punopravnog člana Evropske asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju Srbija je prethodno izgubila u februaru 2018. godine i stavljena je u status "pod nadgledanjem", uz mogućnost da otkloni primedbe ENQA u primeni Evropskih standarda i smernica za osiguranje kvaliteta (ESG) i obnovi punopravno članstvo u roku od 2 godine, što se prema odlukama Borda ENQA nije desilo.

Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije formirala je Vlada Srbije u julu 2018. godine, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Prema članu 23. Zakona o visokom obrazovanju, Nacionalni savet za visoko obrazovanje može da promeni odluku o akreditaciji koju je doneo NAT.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati