Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 01. 2020. 12:40 0

Ko su potpisnici i šta doktori nauka zahtevaju od RTS-a?

Oko 140 članova akademske zajednice, doktora nauka i uglednih univerzitetskih profesora predaće u sredu RTS-u zahtev za "hitno obezbeđivanje objektivnog izveštavanja ove medijske kuće o svim aktuelnim i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi".

Zahteva se takođe i objektivno izveštavanje o svim aferama koje se tiču kako vlasti, tako i opozicije. Navodeći da su svesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju nameru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahteva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

- Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere - od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera "Đilasovih miliona" i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji - piše u saopštenju.

Pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumeva se, kako se navodi, to da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, a koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i zahtev za otvorenim debatama, gde bi se iznosili stavovi i sučeljavala mišljenja.

Oni naglašavaju da je objektivno izveštavanje nužno za formiranje zrelog stava građana o društvu u kom žive zbog čega, kako navode, očekuju da javni servis "promeni pristup u svojim emisijama".

- Kao konkretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa - ističe se u zahtevu.

Zahtev su potpisali, između ostalih, profesori Unverziteta u Beogradu Dubravka Stojanović, Danica Popović, Snježana Milivojević, Milena Dragićević-Šešić, Jovo Bakić, Janko Baljak, Goran Marković.

Potpise su stavili i profesori Biljana Stojković, Zoran Filipović, Oliver Tošković, Mrđan Bajić, Zoran Pavlović, Danijel Sinani, Ilija Vujačić, kao i mnogi drugi ugledni doktori nauka.

Celokupan spisak možete pogledati na linku ispod:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati