"Pogodile me vesti o pogibiji radnika" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radnik.rs ]

14. 01. 2020. 15:46 0

"Pogodile me vesti o pogibiji radnika"

Mene je najviše kao ministra pogodilo prošle godine kad su mi saopštili da svi oni koji su poginuli na građevini ne bi poginuli da su koristili zaštitna sredstva, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević na konferenciji posvećenoj predstavljanju rezultata rada tog ministarstva u 2019. godini.

Odgovarajući na pitanje novinara o zloupotrebama kada je reč o angažovanju radnika na privremenim i povremenim poslovima, Đorđević je, između ostalog, rekao da su "privremeno-povremeni poslovi nešto što svakako treba da postoji".

- Takav modalitet jeste izmišljen zato što postoji potreba za tim - rekao je ministar, a prenosi portal "Radnik.rs".

- Znam da dosta pitanja postavljate i oko pogibije radnika - odgovorio je Đorđević novinaru ovog portala navodeći statistiku da je "u građevinskoj delatnosti 2011. bilo 6.705 gradilišta, a imali smo 23 smrtna slučaja".

- Ove godine imamo 20.406 gradilišta, a imali smo 19 smrtnih slučajeva - kazao je.

On je takođe naveo da je broj pogibija građevinskih radnika na radu 2019. bio 19.

U promotivnom video snimku Ministarstva rada koji je emitovan na konfereniji Marina Furtula, vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, navela je da je 2019. godine smanjen broj smrtnih povreda na 49, što je manje nego 2018. godine kada je 53 radnika izgubilo život na radnom mestu.

Pored toga 2019. godina je bila proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu od Vlade Srbije.

Đorđević je naveo da ga je pogodila informacija koju je dobio prošle godine da "svi oni koji su poginuli na građevini ne bi poginuli da su koristili zaštitna sredstva".

- To je mene najviše povredilo jer smo toliko radili na tome i toliko medijski promovisali to i tu nekada nije samo greška poslodavca, imate kad odemo na gradilište i poslodavca koji je pružio sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, ali neko je krenuo od toga 'neće meni da se desi'. Ja još jednom apelujem na to, zajednički radimo sa vama, da tamo gde ne daju im (poslodavci), da traže, a tamo gde imaju, da koriste zaštitna sredstva - rekao je Đorđević.

Međutim, kako navodi portal, svi zahtevi za dokumentacijom koje je Ministarstvu za rad tokom 2019. godine upućivao radnik.rs u vezi sa pogibijama radnika, odbijeni su. Naime, Ministarstvo za rad odbilo je svih pet zahteva za dostavljanje izveštaja o inspekcijskom nadzoru za četiri slučajeva pogibija na radu i jedan slučaj teške povrede na radu sa obrazloženjem da bi otkrivanjem tih informacija ugrozio sudski postupak koji je u toku, kao i da se dokumentacija ne nalazi kod Ministarstva rada već kod tužilaštva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Nisam ti rekao da staneš

Anketa

Da li deca treba od 1. septembra da idu u školu ili da se nastava održava onlajn?

Rezultati