Društvo i ekonomija

[ Izvor: Cetinjeinfo.me ]

30. 12. 2019. 22:24 1

"Cetinjeinfo": Ko upravlja haosom u Crnoj Gori?

Priča o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti i hitroća njegovog usvajanja ima vrlo zapetljanu pozadinu.

Na prvi pogled radi se o pokušaju režima Mila Đukanovića da uništi Mitropoliju crnogorsko-primorsku, liši je celokupne imovine, a koju bi potom dodelio nevladinoj organizaciji, tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Iako nema nikakve sumnje da bi Đukanovićev režim učinio i to kada bi za to imao uslove i podršku, u ovom konkretnom slučaju radi se o složenijem odmeravanju snaga. Đukanovićev režim puca iznutra.

U njegovoj stranci DPS-u vladaju duboke interensne podele, koje rascepljuju i trenutnu crnogorsku vladu na ministre lojalne direktno Đukanoviću i one koje kontroliše aktuelni premijer, Duško Marković.U strahu da Marković ne sklopi dogovor sa opozicijom kojoj dominiraju srpske stranke i multinacionalne Demokrate, Đukanović je potegao stare obaveštajne veze i za pomoć se obratio Beogradu za koji ga vežu i poslovni poduhvati poput Beograda na vodi.

A tamo ga je dočekao Aleksandar Vučić sa vlastitim problemima. Iako mu je, za razliku od Đukanovića, vlast učvršćena, o vratu mu visi ono što Đukanovića odavno ne muči: nerešen problem priznanja Kosova. Vučić ima oštrog neprijatelja u tzv. „južnom klanu“ episkopa Srpske pravoslavne crkve u koji se ubraja i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Prvobitni plan spašavanja Mila podrazumevao je da srpske stranke u Crnoj Gori, sa blagoslovom mitropolita Amfilohija, uđu u koaliciju sa Đukanovićem i tako omoguće Milovo političko preživljavanje u naredne četiri godine. Budući da je mitropolit, shvativši o kakvoj se kombinaciji radi, odbio da učestvuje u celoj priči, razmotreno je kako celokupan plan okrenuti i protiv njega.

Tako se došlo na ideju da Vučić i Đukanović izvuku obostranu korist od haosa koji će se izazvati u Crnoj Gori, a to je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti bez ikakvih amandmana, na način da on omogućuje ucenjivanje Mitropolije kroz državno zaposedanje njene imovine.

Vučićev deo igre, ali i njegovih poslušnika u crkvi na čelu sa episkopom bačkim Irinejem Bulovićem, je bio da, bez obzira na mitropolitovo protivljenje, nahuška opozicione lidere da u noći usvajanja Zakona izazovu nerede u parlamentu i na ulicama crnogorskih gradova.

Ovo i njima ide u prilog, a radi povećanja popularnosti i izbegavanja stigme „izdajnika“ koja bi ih mogla snaći da su samo spasili Đukanovića.

Na ovaj način će dobiti oreole ljudi koji su zbog interesa srpskog naroda zaglavili u zatvoru. S druge strane, „eskalacija“ u Crnoj Gori odgovara Vučiću, budući da odvlači pažnju od rešavanja kosovskog problema, te stavlja pod kontrolu ili potpuno uništava uticaj neposlušnih vladika u SPC.Kada se formira vlast koju će činiti srpske stranke i DPS-ovci lojalni Đukanoviću, Vučić će, uz oreol pomiritelja i onoga ko je „rešio“ situaciju imati snažnu polugu moći za kriminalne poslove, a preko srpskih stranaka koje će činiti deo crnogorske vlasti, te mogućnost da preko Zakona koji je potpisao Đukanović ucenjuje neposlušni episkopat, posebno u susret neminovnom priznanju Kosova na koje ga obavezuju zapadne sile.

Suzbijanje moći neposlušnog episkopata iz tzv. „Južnog klana“ Vučiću je važno zbog još jedne stvari, a to je pretvaranje crkve u organizaciju koja će biti potpuno podređena interesima njegove stranke, što se najbolje može ostvariti kroz izbor lojalnog čoveka za patrijarha. A tome je jedna od najvećih smetnji mitropolit Amfilohije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati