Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

13. 12. 2019. 08:41 0

Pretnje i napetost na Pravoslavnom fakultetu

Sednica Saveta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu trebalo bi da se održi danas, uprkos upozorenju rektora UB Ivanke Popović o nelegalnosti izbora većine članova ovog tela koji predstavljaju PBF.

Savet bi trebalo da glasa o kandidatu za novog dekana, đakonu Zoranu Rankoviću kog je Nastavno-naučno veće izabralo 6. decembra, kao i da imenuje nove prodekane za nastavu, nauku i finansije, piše list "Danas".

U Savetu PBF trenutno postoji nategnuta većina legalnih članova, 14 od 27, koju čine predstavnici Vlade Srbije, studenata PBF i odnedavno navodno dvoje umesto jednog legalno izabranog člana sa PBF. Vlada Srbije je posle više od 12 meseci od konstituisanja (ne)legalnog Saveta svojih osam predstavnika imenovala prošle nedelje, dan uoči glasanja za novog dekana na sednici NNV. Kao predstavnik kabineta Ane Brnabić u Savet je ušao i član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), koji je i u ime "crkvene vlade" zadužen za PBF.

 

Izvori lista "Danas" ne isključuju mogućnost da novi dekan posle "ozvaničenja" u Savetu sazove sednicu NNV na kojoj bi se birali novi predstavnici Veća u Savetu, jer je i izbor đakona Zorana Rankovića sa 22 glasa, prema mišljenju pojedinih crkvenih izvora, znak da Sinod kontroliše situaciju na PBF.

Uoči današnje sednice Saveta iz više izvora na PBF stigli su signali o navodnom pretnjama i maltretiranju pojedinih profesora i drugih službenika na ovom fakultetu, iza kojih navodno stoji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), presednik Saveta PBF, koji takođe nije legalno izabran u ovo telo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati