Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 12. 2019. 10:01 0

Koraks: Sve teže crtam - to je dobra vest za Vučića

"Imam problema sa crtanjem jer su nedavno počele da mi se oduzimaju ruke, ali neću da se predam. Snalazim se nekako uz pomoć starih karikatura i fotošopa, ali precizan i komplikovan crtež više ne mogu da nacrtam, gotovo je s tim. Eto, to je jedna dobra vest za Vučića i naprednjake", rekao je u razgovoru za "N1" Predrag Koraksić Koraks, koji i u 87. godini života svojim karikaturama ne prestaje da izaziva buru u javnosti.

- Sad je u Srbiji jedno karnevalsko ludilo, Vučić mi bukvalno svakog dana daje sjajne ideje za crteže. I ne samo on, već i ovi jadnici koji su oko njega. Oni su neiscrpan izvor inspiracije, stvarno moram da ih pohvalim - naglašava poznati karikaturista.

Koraksove karikature nesumnjivo predstavljaju svedočanstvo jednog vremena jer kroz njih može nepogrešivo da se vidi šta se sve dešavalo u Srbiji. Kako kaže, kad neko za deset ili pedeset godina bude pogledao njegove crteže, političari će mu baš tako i izgledati - kao na karikaturama.

- Oni koje vole ono što radim imaju svoj stav i njih ni u šta ne moram da ubeđujem. Ali kada karikaturu gleda neko sa manjkom obrazovanja, on je smatra uvredom. Žestina reakcija na karikature obrnuto je srazmerna nivou obrazovanja. Reaguju samo primitivci, jer ne razumeju metaforu, ironiju - oštar je Koraks i na rečima.

On priznaje da je u prve četiri decenije svoje karijere bezuspešno pokušavao da crta žive ljude i dodaje da je tek nakon smrti Josipa Broza Tita dobio priliku da radi ono što je želeo čitavog života.

- Za vreme Tita nigde nije bilo moguće objaviti nešto što na bilo koji način iritira vlast. To je bila tabu tema, vi jednostavno niste mogli da crtate političare, pa čak i na najnižem lokalnom nivou. Nekoliko puta sam pokušavao, ali bih uvek dobio po prstima - rekao je Koraksić.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati