Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

08. 11. 2019. 15:00 0

MTS: Korisnici moraju dokazati uplate, iako je moguće da je u pitanju greška

Veći broj korisnika usluga Mobilne telefonije Srbije (MTS) požalio se agenciji Beta da su im isključeni telefoni bez obzira na to što su svoje obaveze uredno izmirili, međutim iz Telekoma Srbije navode da za ponovno uključenje korisnici moraju imati dokaze o uplatama, iako postoji mogućnost da se problem javio tokom uvođenja novog sistema naplate od strane kompanije.

U odgovoru koji je Beta dobila od Telekoma Srbije navodi se da su 17. oktobra korisnicima upućene poruke o dugovanju, neka i od po više meseci, a zaključno sa računom za avgust 2019. godine.

Poruke su stigle u oktobru prvi put nakon višemesečnog perioda primene "novog sistema za praćenje i evidentiranje potraživanja od krajnjih korisnika".

Kako su naveli iz Telekoma Srbije, tokom primene tog sistema operater nije sprovodio privremena isključenja korisnika, tako da mnogi vlasnici MTS brojeva nisu dobijali upozorenja od početka ove godine.

U odgovoru piše i da korisnici mogu dokazati da ne postoji dugovanje tako što će priznanice o uplatama doneti u poslovnicu MTS-a ili ih poslati mejlom.

Međutim, jedna korisnica je za Betu rekla da joj je spornog datuma stigla poruka da je MTS-u dužna blizu 32.000 dinara, iako je račune plaćala na vreme, ali da sticajem okolnosti nema sačuvane uplatnice.

Veliki broj korisnika svoje probleme sa, kako su naveli, "nepostojećim dugovanjima" objavili su na društvenim mrežama, a o svemu je nedavno pisao i Bi-Bi-Si (BBC) Srbija na svom portalu.

Za korisnike koji nemaju dokaz o uplati, procedura je komplikovana, jer moraju znati "kada je uplata izvršena, tačan iznos uplate, tekući račun na koji je izvršena uplata, podatke o uplatiocu (ime i prezime), mesto plaćanja (naziv banke, Pošta,…)", naveli su iz Telekoma Srbije.

Savetnica za pravna pitanja u Asocijaciji potrošača Srbije (APOS) Jovanka Nikolić kazala je za Betu da su im se građani obraćali sa neodumicom i neznanjem zbog čega je došlo do dugovanja.

"Odgovor koji smo dobili iz MTS-a je vrlo uniforman, a to je da su problemi u sistemu počeli u aprilu ove godine. Razumljivo je da se nekada dese greške u sistemu, ali je problematično to što MTS svih ovih meseci o tome nije obavestio svoje korisnike putem sajta ili medija", navela je Jovanka Nikolić.

Ona je kritikovala i Republičku agenciju za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), jer nije reagovala i na vreme informisala građane da se u MTS-u dešavaju promene ili određeni problemi, iako je RATEL odgovoran za kontrolisanje rada mobilnih operatera.

"Zašto RATEL kao organ koji treba da štiti korisnike eletronskih usluga i da prati rad operatera, a ima ih samo tri, nije uvideo da se nešto dešava i uzeo za shodno da obavesti korisnike na svom sajtu i putem medija, kao što mu je to po Zakonu o elektronskim komunikacijama dužnost", rekla je Nikolić.

Agencija Beta je kontaktirala RATEL, a u odgovoru se navodi da građani mogu podneti prigovor pa ukoliko taj prigovor bude odbijen, građanin može da se obrati RATEL-u koji bi tada posredovao u vansudskom postupku. Oštećeni mogu pokrenuti i parnični postupak, dodaju u RATEL-u.

"Rok za podnošenje prigovora operateru je 30 dana od dana dospeća računa za uslugu, kada se radi o prigovoru na iznos računa. Operater je dužan da u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora dostavi pretplatniku odgovor u pisanom obliku. Pretplatnik kome je odbijen prigovor može se obratiti RATEL-u ili drugom telu radi posredovanja u vansudskom rešavanju spora ili može pokrenuti parnični postupak pred nadležnim sudom", navodi se u odgovoru RATEL-a.

U Telekomu su dodali da će, ukoliko se ispostavi da je pojedinim korisnicima učinjena šteta nakon uvođenja novog sistema naplate, te da su dugovanja posledica greške u sistemu, "korisnici biti obeštećeni u skladu sa Opštim uslovima i u duhu dobre poslovne prakse".

Jovanka Nikolić iz APOS-a je upozorila da prema zakonodavstvu u Srbiji, obeštećenje i naknadu materijalne i nematerijalne štete "potrošači mogu dobiti jedino u sudskom postupku".

"Ne mislim da će se mnogo onih koji se osećaju oštećeno odlučiti na taj korak. Najbolje rešenje koje možemo očekivati je da Telekom da jedno opširno, jasno i istinito obrazloženje", kazala je Jovanka Nikolić.

APOS je podsetio potrošače da prigovore mogu uložiti Tržišnoj inspekciji koja po Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o elektronskim komunikacijama, ukoliko se utvrde neregularnosti u radu, može prekršajno kazniti operatera za neinformisanje javnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vlast na poligrafu

Zoran Živković [26.07.2021.]


Video dana

Zadivljujuće akrobacije

Anketa

Ko je stvorio Velju Nevolju?

Rezultati